Dvipusė sutartis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Dvišalė sutartis)

Dvipusė sutartis (angl. Two-way contract) – profesionalaus sporto sutartis, kurioje numatyta, kad sportininko atlyginimas priklauso nuo lygos, kurioje sportininkas paskiriamas žaisti.[1]

Krepšinis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2017–2018 m. sezono NBA leidžia komandoms sudaryti dvipuses sutartis tarp jų ir G-lygos komandų. Kiekviena komanda žaidėjams, turintiems mažiau nei ketverių metų NBA patirtį, gali pasiūlyti dvi tokias sutartis per sezoną.[2] Šios sutartys sudaromos ne su kiekvienu pretenduojančiu tapti NBA žaidėju, bet yra skirtos žaidėjams, kuriuos komanda norėtų pasilikti sau, nepasirašydama nuolatinės sutarties. Kai kuriuos antrajame NBA naujokų biržos rate pašauktus žaidėjus komandos gali pasilikti pagal dvipusę sutartį kaip alternatyvų pasirašymo būdą.

Dvipusių sutarčių sistema naudinga jauniems nepašauktiems žaidėjams, kurie nenori žaisti profesionalaus krepšinio užsienyje ir nori žaisti NBA, taip pat tiems, kurie mano, kad organizacijos investicijos į juos yra naudingos jų tobulėjimui. Kai kurie žaidėjų agentai yra susirūpinę dėl šios sistemos, nes mainais į garantuotą darbą už didesnį atlyginimą nei įprastas G-lygos žaidėjas, dvipusių sutarčių žaidėjai atsisako laisvės būti pakviesti iš G-lygos bet kurios NBA komandos, galbūt ketinančios pasirašyti su žaidėju 10 dienų sutartį, kuri galiausiai gali padėti greičiau gauti nuolatinę vietą NBA žaidėjų sąraše nei dvipusė sutartis,[3] tačiau su kai kuriais žaidėjais, kurie įrodė, kad yra geri žaidėjai, gali būti sudaryta visavertė sutartis visam likusiam sezonui, nors dėl to iš komandos gali tekti atleisti kitą žaidėją, kad būtų išlaikoma ne daugiau kaip 15 vietų sąraše.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Major league dreams are anything but cheap“. The Augusta Chronicle. 2010-12-03. Suarchyvuotas originalas 2012-09-14. Nuoroda tikrinta 2010-12-01.
  2. „Frequently Asked Questions: NBA G League“. NBA G League (amerikiečių anglų). Nuoroda tikrinta 2021-05-01.
  3. Cato, Tim (2017-07-18). „How the NBA's new 2-way contracts work and why some agents are worried about them“. Sbnation.com. Nuoroda tikrinta 2019-01-15.