Dažnio padalinimo tankinimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Telekomunikacijoje, dažnio padalinimo tankinimas – bendras ryšio terpėje prieinamas dažnių juostos pločio padalinamo būdas į keletą nepersidengiančių dažnių juostų, kurių kiekviena naudojama atskiram signalui perduoti. Tai leidžia vienai perdavimo terpę, pvz. mikrobangų radijo ryšį, kabelį ar optinį pluoštą, naudoti keliems nepriklausomiems signalams. Kitas panaudojimas – lygiagrečiai perduoti atskirus nuosekliuosius bitus arba didesnio greičio signalo segmentus.

Dažniausias dažnių padalinimo tankinimo pavyzdys yra radijo ir televizijos transliavimas, kai oru vienu metu sklinda keli skirtingų dažnių radijo signalai. Kitas pavyzdys – kabelinė televizija, kai tuo pačiu kabeliu vienu metu yra perduodama daug televizijos kanalų. Dažnio padalinimo tankinimas taip pat yra naudojamas telefono sistemose perduoti kelis telefono skambučius didelės talpos magistralinėmis linijomis; ryšių palydovuose, perduoti kelis duomenų kanalus aukštyn ir žemyn, ir plačiajuosčio ryšio DSL modemuose dideliems kompiuterinių duomenų kiekiams perduoti susipynusios poros telefono linijomis, ir daugeliu kitų naudojimo būdų.

Analogiškas būdas, vadinamas bangos ilgio padalinimo tankinimu, yra naudojamas šviesolaidiniame ryšyje, kai vienu optiniu pluoštu yra perduodami keli duomenų kanalai, naudojant skirtingus bangos ilgius (dažnius).