Brėkštanti aušra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Brėkštanti Aušra)
Brėkštanti aušra

Pirmojo leidimo viršelis

Autorė Stephenie Meyer
Šalis JAV
Žanras Jaunimo literatūra, fantastika
UDK: 821.111(73)-93-31
Originalus leidimas
Pavadinimas Breaking Dawn
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Little, Brown and Company
Išleista 2008 m.
Formatas kietais viršeliais
Puslapių 756
ISBN: 031606792X
ISBN-13: 9780316067928
OCLC: 1104665655
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Brėkštanti aušra
Leidykla Alma littera
Išleista 2009 m.
Vertėja Viktorija Labuckienė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 644
ISBN-13: 978-9955-38-483-0

Brėkštanti aušra (angl. Breaking Dawn) – ketvirtoji Stephenie Meyer sukurtos „Saulėlydžio“ sagos dalis. Tai paskutinis romanas, parašytas iš Izabelos „Belos“ Svan (angl. Isabella „Bella“ Swan) bei Džeikobo Bleko (angl. Jackob Black) perspektyvos. Knyga suskirstyta į tris dalis arba skyrius, pirmasis ir trečiasis skyriai parašyti iš Belos Svan perspektyvos, o antrasis – iš Džeikobo Bleko.

„Brėkštanti aušra“ buvo išleista 2008 m. rugpjūčio 2 d.[1] Pradinis tiražas buvo 3,7 milijono egzempliorių, 1,3 milijono buvo parduoti per pirmąsias 24 valandas nuo jos išleidimo. Knyga sumušė „Hachette Book Group USA“ pirmos dienos pardavimo rekordus.[2]

Paskelbimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Brėkštanti aušra“ tai įvadas į Izabelos Svan, kaip vampyrės, gyvenimą. Istorijos pradžioje Bela yra fiziškai silpna mergina, bet pabaigoje ji tampa stipri galių turinti vampyrė. Iš pradžių autorė parašė knygą pavadinimu „Amžinoji aušra“ (angl. Forever Dawn), kuri buvo tiesioginis „Saulėlydžio“ tęsinys. Nors pagrindinis siužetas nepakito, knygoje „Amžinoji aušra“ vilkolakis Džeikobas Blekas buvo „paviršutinis personažas“, o vampyrai Viktorija ir Lorenas išliko gyvi. Stephenie Meyer nusprendė į knygą įtraukti nėštumą, tačiau neįprastą. Autorė, ilgai skaitinėjusi įvairius pasaulio mitus, pakoregavo nėštumą pagal demono Inkubo legendą. Edvardo Kaleno (angl. Edward Cullen) ir Belos Svan dukters Renesmės (angl. Renesmee) unikalų vardą autorė komentuoja taip : „Aš tiesiog negalėjau jos imti ir pavadinti Jennifer ar Ashley. Kaip jūs pavadintumėte patį neįprasčiausią vaiką visame pasaulyje? Aš ieškojau neįprastų vardų daugelyje internetinių puslapių, tada supratau, kad tai turi būti ne paprasto žmogaus vardas, todėl sukūriau jį pati.“

Santrauka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Brėkštanti aušra yra padalinta į tris dalis. Pirmoji dalis yra apie Belos ir Edvardo vedybas ir medaus mėnesį, kurio metu jie leidžia laiką privačioje Edvardo motinos Esmės Kalen (angl. Esme Cullen) saloje šalia Brazilijos krantų. Po keleto dienų Bela supranta, kad yra nėščia ir kad jos nėštumas vystosi pernelyg sparčiai. Edvardo tėvas gydytojas Karlailas Kalenas (angl. Carlisle Cullen) liepia abiem grįžti namo ir atlikti tyrimus. Edvardas, susirūpinęs Belos gerove ir įsitikinęs, kad vaisius yra monstras, kuris ir toliau vystosi per greitai taip kenkdamas Belai, ragina Belą darytis abortą. Tačiau Bela nori išsaugoti vaikelį, kadangi pamilsta ir prisiriša prie jo, todėl ji prašo Edvardo įseserės Rozali Heil (angl. Rosalie Hale) ją saugoti, žinodama, kad Rozali visada norėjo vaikų. Rozali tampa Belos sargybiniu, neleisdama niekam prisiliesti prie Belos ir jos vaikelio.

Antra dalis parašyta iš vilkolakio Džeikobo Bleko perspektyvos ir tęsiasi visą Belos nėštumo ir gimdymo laiką. Kvileutų (angl. Quileute) genties vilkolakiai yra pasiruošę sunaikinti Belą kartu su jos įsčiose augančia Renesme, kadangi jie mano, kad vaikas bus pavojingas. Džeikobas ryžtingai protestuoja prieš šį sprendimą ir nusprendžia trauktis iš gaujos net nenutuokdamas kad jis pats tampa vadu ir sudaro savo gaują tam, kad galėtų ginti Belą, nors visa savo esybe nekenčia to monstro, kuris žudo Belą iš vidaus. Belos nėštumas vystydamasis per greitai sukelia jos kūnui nepakeliamus skausmus, vaikelis augdamas jos įsčiose pradeda laužyti jai kaulus. Edvardas padeda Belai pagimdyti, tačiau po gimdymo Bela vos išlieka gyva, bet Edvardas spėja perkeisti leisgyvę Belą į vampyrę, suleisdamas savo nuodus į venas ir širdį, iki paskutinio jos širdies dūžio. Džeikobas, kuris matydamas kaip jo geriausia draugė kenčia ir kankinasi, dėl jos įsčiose esančio vaiko, buvo pradėjęs nekęsti vaikelio, tačiau Belai pagimdžius Renesmę, Džeikobas ją ima saugoti ir globoti – Renesmė yra jo įspaudas. Visi netrukus supranta, kad Renesmė turi ypatingą sugebėjimą – ji gali perduoti pranešimus mintimis, liesdama kitus. Bela tapusi vampyre taip pat turi retą dovaną: ji gali apsaugoti save ir visus aplink naudodama nematomą skydą.

Trečiasis „Brėkštančios Aušros“ skyrius pasakojamas iš Belos perspektyvos. Po pasikeitimo į vampyrę Bela mėgaujasi savo nauju gyvenimu ir galimybėmis. Tačiau paaiškėja, kad Volturiai (angl. Volturi) ketina sunaikinti Renesmę, nes ji neva kelią grėsmę, būdama pusiau vampyrė, pusiau žmogus. Bela su Kalenų šeima sugeba įrodyti, kad Renesmė nekelia pavojaus kitiems vampyrams, ir Volturiai pasitraukia. Bela, Edvardas ir Renesmė grįžta į savo namus. Bela išmoksta „išstumti“ savo skydą, kad Edvardas galėtu girdėti jos mintis. Taip jie ima mėgautis savo amžina, idealia ateitimi.

Filmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kino studija „Summit Entertainment“, kuri sukūrė filmą „Saulėlydis“, 2008 m. lapkritį paskelbė gavusi teises į likusias Stephenie Meyer knygų ekranizacijas, įskaitant „Brėkštanti aušra“.[3] Filmuoti buvo pradėta 2010 m. balandžio mėn. Pirmoji filmo dalis buvo išleista 2011 m. lapkričio 18 d.,[4] antroji pasirodė 2012 m. lapkričio 16 d.[5]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dan Glaister & Sarah Falconer (2008-07-20). „Mormon who put new life into vampires“. London: The Observer. Nuoroda tikrinta 2009-09-19.
  2. Jim Milliot (2008-08-04). „'Breaking Dawn' Breaks Hachette Records“. Publishers Weekly. Suarchyvuotas originalas 2008-12-17. Nuoroda tikrinta 2008-10-18.
  3. Steven Zeitchik (2008-11-14). „'Twilight' film franchise looks ahead“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuotas originalas 2008-12-04. Nuoroda tikrinta 2008-12-13.
  4. „Breaking Legal News & Entertainment Law Blog - THR, ESQ“. Thresq.hollywoodreporter.com. Suarchyvuotas originalas 2010-05-14. Nuoroda tikrinta 2011-06-19.
  5. „Our Twilight Chronicles: Final Installment of Breaking Dawn Release Date: 11/16/12 - Yikes!“. Ourtwilightchronicles.blogspot.com. 2010-08-06. Nuoroda tikrinta 2011-06-19.