Išbandymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bandomasis laikotarpis)

Išbandymas - terminuota darbo veikla, nustatoma, siekiant patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, taip pat stojančiojo dirbti pageidavimu – ar darbas tinka darbuotojui. Tokia veikla yra ribojama terminu. Atitinkamas laikotarpis vadinamas išbandymo (bandomuoju) laikotarpiu.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išbandymas Lietuvoje šalių susitarimu gali būti sulygstamas (sudarant darbo sutartį). Išbandymo sąlyga turi būti nustatoma darbo sutartyje (LR DK 105 str.). Išbandymo laikotarpiu darbuotojui taikomi visi darbo įstatymai. Išbandymo terminas negali būti ilgesnis kaip 3 mėnesiai (LR DK 106 str. 1 d.). Įstatymų nustatytais atvejais norint patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, gali būti taikomi ilgesni išbandymo terminai, bet ne ilgesni kaip 6 mėnesiai. Į išbandymo terminą neįskaitomi laikotarpiai, kai darbuotojas nebuvo darbe.

Draudimas nustatyti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išbandymas norint patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, nenustatomas priimant į darbą asmenis:

  • iki 18 metų;
  • pareigoms konkurso arba rinkimų būdu, taip pat išlaikiusius kvalifikacinius egzaminus pareigoms eiti;
  • darbdavių susitarimu perkeliamus dirbti į kitą darbovietę;
  • kitais darbo įstatymų nustatytais atvejais.

Išbandymo rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jei darbdavys pripažino, kad išbandymo norint patikrinti, ar darbuotojas tinka pavestam darbui, rezultatai nepatenkinami, jis iki išbandymo termino pabaigos gali atleisti darbuotoją iš darbo, apie tai raštu įspėjęs darbuotoją prieš 3 dienas, ir nemokėti jam išeitinės išmokos (LR DK 107 str. 1 d.). Jei išbandymas yra nustatytas norint patikrinti, ar darbas tinka darbuotojui, išbandymo įvertinimas priklauso nuo darbuotojo valios. Per išbandymo terminą darbuotojas turi teisę nutraukti darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš 3 dienas. Kai išbandymo terminas yra pasibaigęs, o darbuotojas tebedirba, nutraukti darbo sutartį leidžiama tik bendraisiais pagrindais, nustatytais LR DK XII skyriaus ketvirtajame skirsnyje[1].

Vokietija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokietijos įstatymai nenumato išbandymo termino. Įprastas iki 6 mėn. Iki išbandymo termino pabaigos gali atleisti darbuotoją iš darbo, apie tai įspėjęs darbuotoją prieš 2 savaites (BGB 622 §). Išimtis: kolektyvinės sutartys gali numatyti kitus terminus. Pagal kai kurias tokias sutartis terminas per pirmas 4 savaites gali būti netgi vos 2 dienos. Norint atleisti išbandymo laikotarpiu esant neterminuotiems darbo santykiams būtina išklausyti Darbo tarybą (Betriebsverfassungsgesetz 102 §).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. LR darbo kodeksas (2009-12-21 redakcija)