Subalansuota apskaita

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Balanced Scorecard)

Subalansuota apskaita (balanced scorecard) – labai apibendrintas verslo valdymo modelis, akcentuojantis ne tiek kokybę ar procesus, kiek bendrą veiklos įvertinimą. Sukurtas apie 1990 Jungtinėse Valsitjose, pagrindiniai kūrėjai – profesoriai Robetas Kaplanas ir Deividas Nortonas. Susideda iš 4 dalių:

  • Learning and Growth Perspective – darbuotojų mokymas.
  • Business Process Perspective – įmonės procesų valdymas.
  • Customer Perspective – orientacija į klientą.
  • Financial Perspective – orientacija į finansų valdymą.

Visos keturios dalys yra vienaip ar kitaip matuojamos bei gerinamos, remiantis gautais matavimų rezultatais. Visų šių dalių subalansuotas gerinimas leidžia vystyti įmonės veiklą mažiausiomis išlaidomis. Bet kurie ilgalaikiai (strateginiai) įmonės vystymo planai turi atsižvelgti į visas keturias Subalansuotos apskaitos dalis.

Nors paprastas, subalansuotos apskaitos modelis yra pakankamai efektyvus: kiekviena iš jo dalių gali būti gana giliai detalizuojama, o dėl orientacijos į matavimus, šis valdymo modelis yra veiksmingas. Vienas iš didesnių privalumų – tai, kad šis modelis visiškai neprieštarauja jokioms kitoms metodologijoms. Nepaisant patogumo, modelis yra pernelyg paprastas ir apibendrintas, kad leistų giliai optimizuoti įmonių darbą, todėl labiau tinkamas strateginiam planavimui bei pradiniam įmonių veiklos gerinimui, paruošiant jas funkcinių metodologijų diegimui.

Nuorodos: