Šiuolaikinė sakmė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Šiuolaikinė legenda)

Šiuolaikinė sakmė (sakmiškasis pasakojimas, miesto legenda, šių laikų mitas, šiuolaikinis gandas) – šiuolaikinio visuomenės folkloro rūšis, pasakojimas, kuris laikomas esąs tikroviškas. Pasakojamas įvykis nebūtinai yra netikras. Pati istorija gali būti paremta tikrais faktais, tačiau jie dažniausiai stipriai iškraipyti ir perdėti siekiant kuo didesnio susidomėjimo. Tautosakos sistemoje sakmiškieji pasakojimai priklauso sakmių porūšiui, nes veikia kaip naratyvai apie tikroviškus nutikimus.

Pagal alternatyvų pavadinimą galima sieti su miestu, tačiau pasakojimai nebūtinai turi būti kilę miesto aplinkoje. Šios istorijos gyvuoja dabartinėje visuomenėje, kai didžioji dalis gyventojų yra miestų gyventojai. Tai savotiškas kontrastas su klasikiniais mitais, kai didžioji dalis žmonių gyveno kaimo vietovėse.

Savo turiniu sakmiškieji pasakojimai be galo įvairūs – nuo komiškų nutikimų iki siaubo istorijų. Pasakojama apie kraupius nusikaltimus (pvz., kūdikių kūnai naudojami gabenti narkotikams; grobiami žmonių organai), keistas avarijas, susidūrimus su antgamtinėmis būtybėmis (vaiduokliais, numirėliais, ateiviais), mirusiųjų pasaulio arba buvusio gyvenimo patirtis ir kt.

Šiuolaikinės sakmės neretai sparčiai pasklinda informavimo priemonėmis, pvz., el. paštu, socialiniais tinklais, taip pat spausdinamos žurnaluose, laikraščiuose.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Šlepavičiūtė I. Sakmiškieji lietuvių naratyvai apie antgamtinio pasaulio patirtis XXI a. pr.: tradicijų tęstinumas ir kaita, daktaro disertacija. Kaunas, VDU: 2016.
  • Šlepavičiūtė I. „Sakmiškieji pasakojimai“. – Anglickienė L., Skabeikytė-Kazlauskienė G., Macijauskaitė-Bonda J. ir kt. Šiuolaikinis moksleivių folkloras. Vilnius, 2013, p. 186–213.