ZX Microdrive

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ZX Microdrive skaitytuvas
Microdrive kasetė

ZX Microdrive buvo ciklinės magnetinės juostos duomenų saugojimo įrenginys, išleistas Sinclair Research kompanijos 1983 metų liepos mėnesį Sinclair ZX Spectrum kompiuteriui. Microdrive technologija vėliau buvo naudojama Sinclair QL ir ICL One Per Desk asmeniniuose kompiuteriuose. Pagrindinis projekto inžinierius buvo Ben Cheese.

Tipiškai Sinclair Research kompanijai, ZX Microdrive rinkinys kainavo gana pigiai (49,95£) ir naudojo naujovišką, tačiau šiek tiek ribotą technologiją. ZX Microdrive buvo prijungiamas prie Spectrum kompiuterio per ZX Interface 1 įrenginį, kuris už papildomą kainą buvo parduodamas atskirai arba kartu su Microdrive įrenginiu. Vėliau, 1985 metų kovą, Microdrive rinkinys kartu su Interface 1 buvo parduodamas už 99,95£. Į rinkinį įėjo trys kasetės su programine įranga ir viena tuščia kasete. Iš viso prie Interface 1 buvo įmanoma nuosekliai sujungtais kabeliais prijungti iki aštuonių ZX Microdrive įrenginių.

Microdrive įrenginiai naudojo mažas (kartu su apsauginiu dangalu 44 × 34 × 8 mm dydžio) kasetes, turėjusias 5 m begalinio ciklo 1,9 mm pločio video juostos, varomos 76 cm/s greičiu. Šiuo greičiu visą juostą persukdavo per 8 sekundes. Suformatuotos kasėtės talpino mažiausiai 85 kB duomenų (tikslus dydis priklausė nuo blogų sektorių skaičiaus ir tikslaus Microdrive motoro greičio formatuojant). Duomenų skaitymas vyko 15 kB/s greičiu. Deja, įrenginys pasižymėjo nestabilumu, o kasetės kainavo gana brangiai (4,95£ kiekviena, vėliau kaina nukrito iki 1,99£).

Du Microdrive įrenginiai buvo integruoti į Sinclair QL kompiuterį. Nors technologija buvo panaši, tačiau buvo naudojamas kitoks loginis formatas, kuris leido talpinti kasetėse bent 100 kB duomenų. QL taip pat turėjo praplėtimo jungtis, teoriškai leidusias prijungti iki šešių išorinių QL Microdrive įrenginių. Tačiau tokie įrenginiai niekada nebuvo pagaminti, tikriausiai dėl paklausos trūkumo.

Du vidiniai Microdrive įrenginiai buvo integruoti ir į su QL susijusį ICL kompanijos One Per Desk kompiuterį (taip pat British Telecom ir Telecom Australia kompanijų atitinkamai Merlin Tonto ir Computerphone vardais rinktuose kompiuteriuose). Šie įrenginiai buvo perprojektuoti ICL, siekiant didesnio stabilumo. Naudojamas formatas nebuvo suderinamas nei su ZX Spectrum, nei su QL Microdrive įrenginiais.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]