Usėnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų koplyčia

Koordinatės: 55°13′49″š. pl. 21°43′20″r. ilg. / 55.230281°š. pl. 21.722236°r. ilg. / 55.230281; 21.722236
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°13′49″š. pl. 21°43′20″r. ilg. / 55.230281°š. pl. 21.722236°r. ilg. / 55.230281; 21.722236

Usėnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų koplyčia
Vyskupija Telšių
Dekanatas Šilutės
Savivaldybė Šilutės rajonas
Gyvenvietė Usėnai
Statybinė medžiaga mūras
Pastatyta (įrengta) 2002 m.

Usėnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų parapijos koplyčia stovi Šilutės rajone, Usėnuose. Katalikų koplyčia naujai atidaryta, veikia nuo 2002 m. Joje vyksta sekmadieninės pamaldos, kasmetiniai Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų atlaidai (kartu su seniūnijos vasaros švente). Aptarnauja atvažiuojantis kunigas iš Pagėgių.

Bendras salės vaizdas. Dešinėje – klausykla
Altorius
Vatikano dekretas apie visuotinių atlaidų Usėnų koplyčiai suteikimą

Ant sienos maldų salėje pakabinti įrėminti Telšių vyskupijos ir Vatikano dekretai dėl Usėnų parapijos.[1] Koplyčioje įrengta apie 90 vietų. Čia lankosi visos seniūnijos - Usėnų, Žemaitkiemio, Galzdonų, Kavolių, Meišlaukių, Stremenių, Svaraitkiemio, Užpelkių ir kitų mažesnių kaimų gyventojai.

Usėnų maldos namai pagal panaudos sutartį iš Šilutės rajono savivaldybės priklauso Usėnų seniūnijos bendruomenei.[2] Sutartis nuolat atnaujinama. Maldos namus iš savo lėšų apšildo seniūnija ir bendruomenė, tikintieji apmoka tik sunaudotos elektros energijos išlaidas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Usėnuose ir apylinkėse nuo seno gyveno evangelikai liuteronai, kurie vykdavo melstis į artimiausią Plaškių evangelikų liuteronų bažnyčią. Usėnuose bažnyčios nebūta. Po Antrojo pasaulinio karo vietos gyventojų smarkiai sumažėjo, atsikėlė daug katalikų tikėjimo žmonių. Jie važinėjo daugiausiai į Rukų šv. Antano Paduviečio bažnyčią. Usėniškiai yra laidojami Rukų kapinėse.

Apie 700 gyventojų turinčių Usėnų bendruomenė su pasiūlymu ir prašymu įkurti koplyčią kreipėsi į tuometinį kunigą Olijandą Jurevičių. Jo palaikymo ir didelės pagalbos dėka buvo įrengti maldos namai. Jie atidaryti 2002 m. vienoje iš kultūros centro patalpų, antrajame aukšte. Ant priekinio fasado sienos virš įėjimo buvo įtaisytas medinis kryžius. Visus remonto darbus atliko patys seniūnijos gyventojai, o piniginėmis lėšomis rėmė visi seniūnijos gyventojai. Už surinktus pinigus buvo suremontuotos patalpos, pagamintas kryžius, klausykla. Suolus ir kitus reikalingus atributus parūpino kun. O. Jurevičius. Jis ir dar du kunigai dalyvavo maldos namų atidarymo Šv. Mišiose.

2010 m. lapkričio 6 d. Telšių vyskupas Jonas Boruta savo dekretu nr. 1057 Usėnų koplyčiai suteikė Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų titulą. 2011 m. Vatikano Apaštališkoji penitenciarija išleido dekretą, suteikiantį koplyčiai visuotinius atlaidus (šis dokumentas įrėmintas ir pakabintas koplyčioje).

2013-2014 m. seniūnijos bendruomenė projektinėmis Europos sąjungos lėšomis naujai suremontavo patalpas: įrengė šildymą, pakeitė duris, grindų dangą, naujai įrengė apšvietimą.

Koplyčią aptarnavę kunigai
  • Olijandas Jurevičius
  • Vytautas Gedvainis
  • Kazys Žutautas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]