The Legend of Zelda: Twilight Princess

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Legend of Zelda
Twilight Princess
Kūrėjas Nintendo
Leidėjas Nintendo
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data ŠA 2006 m. lapkričio 19 d.
Žanras (-ai) Nuotykių
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB: Teen (T, 13+)
PEGI: 12
Platforma Wii, GameCube, Wii U
Versija
Variklis
Platinimas
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas
Kitos dalys The Legend of Zelda
Oficiali svetainė

The Legend of Zelda: Twilight Princess (jap. ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス = Zeruda no Densetsu: Towairaito Purinsesu, Prieblandos princesė) – 2006 m. kompiuterinis nuotykių žaidimas, kurį sukūrė ir išleido Japonijos „Nintendo“ kompanija. Tai vieno žaidėjo žaidžiamas žaidimas, išleistas „Nintendo Wii“ ir „GameCube“ konsolėms ir yra „The Legend of Zelda“ žaidimų serijos dalis. 2016 m. išleistas pagerintos grafikos žaidimo HD leidimas „Nintendo Wii U“ konsolei.

Žaidimas buvo aukštai įvertintas kritikų: 95 balų iš 100 vidurkiu pagal metacritic.com svetainės suvestinę ir buvo trečias palankiausiai įvertintas žaidimas „Wii“ konsolei.[1] Į geriausių žaidimų „Wii“ konsolei sąrašus „Twilight Princess“ buvo įtraukta IGN ir Gamespot svetainių.[2][3]

Žaidimas buvo komerciškai sėkmingas, bendri jo pardavimai siekė 8,86 mln. vnt. (7,27 mln. „Wii“[4] ir 1,59 mln. vnt. „GameCube“ konsolei[5]).

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Legend of Zelda: Twilight Princess“ buvo kuriamas „GameCube“ konsolei ir pritaikytas naujesnės kartos „Wii“ žaidimų kompiuteriui. Žaidimas išleistas 2006 m. lapkričio 19 d. kartu su „Wii“ pasirodymu rinkoje JAV. „GameCube“ versija išleista 2006 m. gruodžio 11 d. Po beveik 10 metų, 2016 m. kovą išleistas atnaujintos grafikos leidimas „Wii U“ konsolei pavadinimu „The Legend of Zelda: Twilight Princess HD“.

Žaidimas buvo kritikuotas dėl supaprastintos, ne orkestrinės, o MIDI garsų muzikos. „Wii“ žaidimo versija buvo kritikuota dėl pasitaikančių žemesnės kokybės grafikos tekstūrų, būdingų senesnės „GameCube“ konsolės versijai. „The Legend of Zelda“ žaidimuose pagrindinis herojus Link kovojo kairėje rankoje laikydamas kardą, dešinėje − skydą, tačiau „Wii“ konsolės judesiui jautrus valdiklis „Wii Remote“ paprastai žaidėjų valdomas dešiniąja ranka, todėl žaidimo „Wii“ versijos visi grafikos elementai buvo pavaizduoti veidrodinio atspindžio principu pagal „GameCube“ versiją: tokiu būdu Link tapo dešiniarankiu; jei „GameCube“ versijoje kelias suka į kairę, tai „Wii“ versijoje − į dešinę ir t. t. Abi šios žaidimo versijos yra vieno sunkumo lygio.

2016 m. „Wii U“ versijoje galima žaisti abi žaidimo versijas skirtingais sunkumo lygiais: Normal sunkumo lygyje žaidžiama su kairiarankiu Link, Hero sunkumo lygyje – su dešiniarankiu. Sunkumo lygį galima pasirinkti iškart žaidimo pradžioje. Hero lygyje herojus patiria dvigubai didesnę sužeidimo galią ir nugalėti priešininkai nebepameta sveikatos atstatomųjų „širdelių“. „Wii U“ versija suderinta su „Nintendo“ leidžiamomis Zeldos serijos amiibo žaislų figūrėlėmis su NFC funkcija. Kartu su žaidimu platintas vilko Link ir Midnos amiibo žaislas atveria papildomą požemių lygį žaidime, o su Ganondorf figūrėle herojaus patiriama žala nuo priešininkų dar padvigubėja.[6]

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Twilight Princess“ herojai: Link ir Midna
„Twilight Princess“ žaidime pagrindinis herojus gali keliauti po Hairulės pasaulį pėsčiomis, arkliu. Su žaidimo eiga pasiekiamo pasaulio ribos vis plečiasi ir herojus gali lankyti pabuvotas vietoves dar kartą. Tik vilko pavidalo herojus gali teleportuotis iš vienos vietovės į kitą per Prieblandos portalus. Su monstrais kovojama požemių, pilių aplinkoje, apleistose šventyklose.

Žaidime pasakojama nauja Hairulės (Hyrule) pasaulio išgelbėjimo istorija, kurią atlieka jaunas, žaliais drabužiais apsirengęs herojus su skydu ir kardu. Žaidimo pradžioje galima pasirinkti herojaus vardą (pagal nutylėjimą − Link) ir jo žirgo vardą (pagal nutylėjimą − Epona). Veiksmas vyksta fantastiniame Hairulės pasaulyje, imituojančiame viduramžių laikmetį. Istorija prasideda ramiame kaimelyje Ordon, kuriame gyvena jaunas pagrindinis herojus, bendrauja su kitais veikėjais. Ši istorijos pradžia atitinka žaidimo valdymo įsisavinimo lygį.

Vieną dieną į kaimelį įsiveržę monstrai pagrobia herojaus vaikystės draugę Ilia ir kitus kaimelio vaikus. Herojus paseka pagrobėjus iki miško, kurio įėjimą randa uždengtą tamsios materijos. Nežinomas pagrobėjas įtraukia herojų į tamsią materiją, kurioje ant herojaus rankos suveikia nežinomų burtų ženklas, kuris sutrukdo tamsiajai materijai užvaldyti herojų. Herojus transformuojasi į vilką, netenka sąmonės, nutempiamas ir atsibunda kalėjime Hairulės pilyje. Jame jį pasitinka tamsiojo pasaulio, vadinamo Prieblanda (Twilight Realm), būtybė Midna, kuri matė herojaus pavirtimą vilku, ir pažada išvaduoti herojų, padėti jam atgauti žmogaus išvaizdą ir išgelbėti kaimelio vaikus. Atsilyginimo vardan herojus turi vykdyti, ką Midna palieps, ir padėti jai gauti mistinio artefakto elementus. Herojus yra ypatingas, bet pats nežino kuo. Prieblandos pasaulyje, kuris užgrobia Hairulės pasaulį, visos būtybės virsta dvasiomis to nesuvokdamos. Herojus buvo atsparus Prieblandos poveikiui nebe priežasties. Prieblandos pasaulis yra paralelinis Hairulės pasauliui ir jo įsiveržimo priežastys žaidimo pradžioje nežinomos.

Žaidimo eigoje valdomas herojus turi du pavidalus. Prieblandos pasaulyje jis yra vilko pavidalo, atakuoja dantimis, naudojasi uosle, gali pasitelkti instinktus rasdamas žemėje paslėptus objektus, suprasti kitų gyvūnų kalbą. Hairulės pasaulyje, kuris neuždengtas Prieblandos, herojus atvirsta į žmogišką pavidalą, gali atakuoti kardu, lanku, joti žirgu. Žaidime kovojama su Prieblandos monstrais, sprendžiami galvosūkiai, vykdomi ieškojimai. Vilko pavidalu išvadavęs Hairulės pasaulio dalį nuo Prieblandos, herojus vėliau šią dalį gali pereiti su naujomis misijomis žmogaus pavidalu. Jį visuomet lydi Midna ir padeda patarimais, bei replikuoja į istorijos eigą: Hairulės pasaulyje šešėlio pavidalu, Prieblandos pasaulyje − jodama ant herojaus-vilko. Herojus turi sveikatos rezervą, kurį gali praplėsti rasdamas žaidime išslapstytas „širdis“. Žaidimo eigoje randami pinigus atitinkantys kristalai, įgyjami vis nauji ginklai, aksesuarai, kurie suteikia vis naujų galimybių herojui vykdant misijas, įskaitant gebėjimą pavirsti vilku ir atvirsti bet kada. Žaidime yra minižaidimų ir ieškojimų žaidimai: vabalų rinkimo ir žvejojimo įvairiose Hairulės pasaulio vietose. Dažnai žaidimo siužetą reikia atsekti iš sutinkamų kitų veikėjų dialogų, kurie vaizduojami ekrane. Valdomas herojus pats neprataria nei žodžio.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.