Saugumo sistema (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Saugumo sistema

PavadinimasFail-Safe
Kilmės šalis JAV
RežisieriusSidney Lumet
Scenaristas (-ai)Walter Bernstein
VaidinaHenry Fonda
Walter Matthau
Metai1964
Žanrastrileris
Trukmė112 min.
Kalbaanglų
IMDb įrašas

Saugumo sistema (angl. Fail-Safe) – režisieriaus Sidney Lumet 1964 m. sukurtas nespalvotas politinis trileris apie Šaltojo karo laikotarpį, įtemptus JAV ir Sovietų Sąjungos santykius bei iškilusią branduolinio karo grėsmę. Filmas, nors ir nebuvo finansiškai sėkmingas, sulaukė labai teigiamų atsiliepimų. Juostoje nėra rodomi sovietai, tik telefoniniai pokalbiai su jais, be to, joje visiškai nėra muzikos.

2000 m. buvo sukurtas to paties pavadinimo televizijos filmas, kuriame vaidino George Clooney ir Harvey Keitel.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Henry Fonda – prezidentas
  • Walter Matthau – profesorius Grotšilis
  • Dan O’Herlihy – generolas Blekas
  • Frank Overton – generolas Boganas
  • Edward Binns – pulkininkas Greidis
  • Fritz Weaver – pulkininkas Kasijo
  • Sorrell Booke – kongreso narys Raskobas

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1960-ieji metai. JAV gynybos koordinaciniame centre pastebimas neatpažįstamas skraidantis objektas. Į dangų pakyla bombonešių eskadrilė, vadovaujama pulkininko Greidžio. Nors objekto aptikti nepavyksta, įvyksta saugumo sistemos ir eskadrilė gauna signalą skristi ir numesti atominę bombą ant Maskvos. Skrydžių valdymo centrui nepavyksta atšaukti įsakymo ir iškyla reali karo su Sovietų Sąjunga tikimybė. Prezidento nurodymu eskadrilę ima vytis naikintuvai, turintys nurodymą numušti bombonešius, tačiau dėl kuro trūkumo nepasiekia tikslo ir nukrinta į vandenyną.

Prezidentas susisiekia su Sovietų Sąjungos vadovu ir perspėja apie įvykusį gedimą. Šis ilgai netiki, kad tai ne suplanuota akcija pradėti karą, tačiau vėliau sutinka bendradarbiauti. Tuo metu tarp amerikiečių generolų įsiplieskia ginčas, nes vieni mano, jog pranešti rusams savo naikintuvų koordinates ir būdą kaip juos sunaikinti yra teisinga, o kiti tikisi, kad pilotams pavyks ir karas prasidės. Sovietų naikintuvai pakyla į dangų, tačiau jiems nepavyksta sunaikinti visų bombonešių. Norėdamas įrodyti savo atsakomybę, prezidentas įsako pakelti į dangų dar vieną branduoliniu užtaisu ginkluotą bombonešį, kuris turės numesti bombą ant Niujorko, tokiu būdu kompensuodamas galimą tragediją, jei pulkininkas Greidis pasieks Maskvą.

Amerikiečiai visaip mėgina atšaukti pulkininką Greidį, tikindami, jog įvyko sistemos klaida, tačiau šis, vadovaudamasis instrukcijomis, neklauso nei prezidento, nei jo maldaujančios žmonos. Sovietai skubiai evakuoja vadovybę iš Maskvos. Netoli jos numušamas priešpaskutinis bombonešis, tačiau Greidžio lėktuvas pasiekia tikslą ir numeta bombą.

Gavęs patvirtinimą, prezidentas įsako numesti bombą ir ant Niujorko, nors tuo metu mieste yra jo paties žmona.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • BAFTA nominacija geriausiam režisieriui (Sidney Lumet)
  • Laurel apdovanojimas nominacijos geriausiam dramos filmui ir geriausiam aktoriui (Henry Fonda)