SSH

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

SSH (Secure shell) – tinklų protokolas, įgyvendinantis nuotolinį serverio operacinės sistemos valdymą ir komandų vykdymą arba tuneliuojantis TCP ryšius (pvz., perduodant failus, žr. SFTP). Standartinis ssh prievadas (portas) yra 22 (TCP).

SSH sukurtas kaip alternatyva Telnet ar Rlogin, kitiems nesaugiems prisijungimo protokolams, kuriais vartotojo siunčiama informacija (slaptažodžiai, komandos) yra siunčiami atviru tekstu, kurį galima nesunkiai perimti. Šifruotas SSH užtikrina duomenų saugumą ir vientisumą perduodant juos nesaugiais tinklais, pvz., internetu.

SSH protokolas naudoja SSL šifravimo sistemą. Prisijungimas prie nutolusio įrenginio per SSH protokolą kartais vadinamas shell'u. Norint prisijungti reikalinga SSH kliento programa], taip pat reikia žinoti SSH serverio adresą, vartotojo vardą (kuriuo norima prisijungti) bei slaptažodį.

Prisijungus patenkama į serverio komandinę eilutę (konsolę) ir galima vykdyti komandas, kurias vykdyti turimos teisės. Dauguma GNU/Linux distribucijų leidžia naudoti ir grafinę sąsają, vykdant serveryje tokias programas kaip Eclipse, OpenOffice.org ir pan. Tačiau šiuo atveju perduodamų duomenų srautas yra didesnis, tad metodas pasiteisina esant pakankamai greitam interneto ryšiui (pvz., tarp tame pačiame lokaliame tinkle esančių kompiuterių).