Rusijos teisinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Buvęs RF Konstitucinio Teismo pastatas, Maskva
Lietuvos statutai - vienas Soboro teisyno šaltinių

Rusijos Federacijos teisinė sistema - Rusijos visuomeninės ir valstybės santvarkos (sistemos) sudėtinė dalis, apimanti teisinę sritį. Ją sudaro Rusijos teisė (teisės normos), Rusijos teisėsauga (tokios institucijos kaip teismai, policija ir kitos).

Plačiąja prasme teisėsaugai ir jos institucijų sistemai Rusijoje yra priskiriami ne tik Rusijos teismai, bet ir Rusijos prokuratūra, Rusijos notariatas, organizacinei posistemei - tokios teisinės organizacijos kaip Notarų rūmai), Rusijos advokatūra ir kitos posistemės, taip pat teisinė kultūra, teisinis švietimas (teisinių žinių perteikimo sistema), teisės mokslai, teisinė sąmonė Rusijoje ir kitos sudėtinės teisinės sistemos dalys.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Rusijos teisės istorija.

Rusijos teisės ištakos - Senosios Rusios teisė, teisiniai papročiai. Žymiausias teisės paminklas - Rusų Tiesa. Teisės vystymąsi įtakojo ir Lietuvos teisė (LDK teisė, pvz., Lietuvos Statutai). Šiuolaikinė Rusijos teisė pradėjo formuotis kaip Rusijos TSR teisė XX a. 9 - 10 deš. Perestroikos metais daugeliu teisės keitimų peržiūrėta Rusijos TSR Konstitucija, įstatymai, pripažintas politinis pliuralizmas ir daugiapartinė sistema, įtvirtinta privati nuosavybė, verslininkystės laisvė.

Baudžiamoji teisė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Rusijos baudžiamoji teisė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]