Regbio marškinėliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Velso regbio žaidėjas Normanas Bigsas (apie 1884-1894 m.)

Regbio marškinėliai (angl. rugby shirt) – trikotažiniai ilgarankoviai (kartais – trumparankoviai) per galvą užsivelkami marškiniai ar megztinis, kuriuos dėvi regbio žaidėjai.

Regbio marškinėliai priekyje viršuje turi susagstomą prorėžą kaip ir polo marškinėliai, tačiau jų apykaklė standesnė. Prorėža kartais – suvarstoma ar nesagstoma. Marškinėlių apykaklės paprastai labai mažos, kad žaidimo metu priešininkas negalėtų už jos sugriebti (tai draudžia ir taisyklės). Regbio marškinėliai tradiciškai turi gumines sagas, kad smarkiai patraukus už marškinėlių atsisegtų, o ne ištrūktų.

Garsių regbio komandų marškinėlių spalvos

Regbio marškinėliai kaip ir daugelis kitų sportinių marškinėlių ar palaidinių paprastai ant krūtinės turi emblemą, o ant nugaros – numerį. Ne varžyboms skirti marškinėliai gali būti be numerių. Dažnos rėmėjų emblemos paprastai būna marškinėlių pilvo srityje.
Tradicinei regbio marškinėlių išvaizdai būdingi išilginiai dryžiai (pvz., 6-7, bet gali būti mažiau ar daugiau). Futbolo marškinėliai būna dryžuoti išilgai.

Regbio marškinėliai tradiciškai būdavo medvilniniai. Kai sintetinis pluoštas pasidarė pigesnis, jį irgi ėmė naudoti regbio marškinėlių gamyboje.[1] Du dažniausi variantai yra:

  • medvilnės ir poliesterio mišinys. Tokie marškinėliai dažniausiai skirti aistruoliams, bet juos gali vilkėti ir žaidime.
  • grynas poliesteris. Tokie marškinėliai daugiausi skirti žaidimui.

Poliesteris žaidimo uniformose vertinamas dėl dviejų priežasčių:

  • Poliesterio audinį sunkiau sugriebti ir laikyti, nes jis slidesnis už medvilnę ar medvilnės mišinius. Vis dažniau gamina ir naudoja apsitempusius marškinėlius, kuriuos sugriebti žymiai sunkiau.
  • Poliesterio audinys mažiau sugeria vandenį ir purvą negu medvilninis. Kadangi regbis žaidžiamas ir blogu oru, šlapia medvilninė regbio apranga gali sverti iki 3,5 kg daugiau. Papildomą masę tenka nešioti žaidėjui, o aikštelė tuo metu būna šlapia ir klampi.

Regbio marškinėliai daugelyje šalių yra madingi, todėl daugelis drabužių gamintojų gamina regbio stiliaus marškinėlius su įvairiomis apykaklėmis (atverčiamomis, be apykaklės), su V pavidalo iškirptėmis ar be jų, su horizontaliomis, V pavidalo juostomis, kurių išvaizda nėra kurio nors regbio klubo.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „History of rugby shirts“. Rugby15. 2007-02-28. Suarchyvuotas originalas 2007-09-28. Nuoroda tikrinta 2010-08-08.