Raudonoji valstija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Raudonoji valstija

PavadinimasRed State
Kilmės šalis JAV
RežisieriusKevin Smith
Scenaristas (-ai)Kevin Smith
VaidinaJohn Goodman
Metai2011
Žanrastrileris
Trukmė88 min.
Kalbaanglų
Biudžetas4 mln. JAV dolerių
Pajamos1,1 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Raudonoji valstija (angl. Red State) – 2011 m. nepriklausomų kino kūrėjų JAV sukurtas trileris, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė aktorius John Goodman. Filmas buvo demonstruotas „Sundance“ kino festivalyje, tačiau, nepavykus susitarti su platintojais, beveik nebuvo rodomas kino teatruose ir tų pačių metų pabaigoje išleistas DVD formatu.

Juosta vertinama kontroversiškai dėl joje rodomo žiaurumo bei tariamo bažnyčios vaidmens kurstant homofobiją.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Michael Parks – pastorius Abinas Kuperis
  • John Goodman – agentas Kynanas
  • Melissa Leo – Sara Kuper, pastoriaus duktė, Kalebo žmona ir Čejenės motina
  • Ralph Garman –Kalebas
  • Kerry Bishé – Čejenė
  • Stephen Root – šerifas Vynanas
  • James Parks – Mordekajis
  • Kevin Pollak – agentas Bruksas
  • Kaylee DeFer – Dana
  • Kyle Gallner – Džaredas
  • Michael Angarano – Trevis
  • Nicholas Braun – Bilis Rėjus

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Čejenė

Filmo veiksmas vyksta nedideliame miestelyje, kuriame pastorius Kuperis kursto homofobiškas pažiūras, surengdamas protesto demonstraciją per nužudyto jauno gėjaus laidotuves, tačiau paaugliams rūpi kiti dalykai. Mokykloje Džaredas papasakoja savo draugams Treviui ir Biliui Rėjui, kad jau kurį laiką susirašinėja su moterimi internetu ir ši jį vakarui kviečia pas save. Trevis „pasisikolina“ tėvų mašiną, tačiau važiuodami jaunuoliai kliudo šalikelėje stovintį automobilį ir išsigandę pasišalina, neįtardami, kad mašinoje buvo miestelio šerifas su kitu vyru. Šis, grįžęs į darbą, liepia savo padėjėjui surasti avarijos kaltininkus.

Tuo tarpu jaunuoliai atvyksta į moters, Saros Kuper, treilerį. Ši pasiūlo vaikinams „prieš tai“ išgerti ir šie netrukus apsvaigsta.

Atgavę sąmonę, jaunuoliai supranta esantys pastoriaus Kuperio bažnyčioje ir tampa apeigų, kurių metu būrelis šio pasekėjų nužudo homoseksualumu įtariamą vyrą, liudininku. Antrąja auka turi tapti Džaredas, tačiau tuo metu prie bažnyčios pasirodo šerifo padėjėjas, pastebėjęs apdaužytą mašiną greta bažnyčios. Kol Kuperis kalbasi su juo, Trevis su Biliu Rėjusi nugabenami į rūsį, kuri jiems pavyksta išsilaisvinti. Vaikinai randa ginklų arsenalą ir mėgina išsiveržti, tačiau susiduria su Mordekajumi. Kilus susišaudymui, žūva jis ir vaikinai. Išgirdęs šūvius, policininkas kviečia pastiprinimą, tačiau taip pat nušaunamas.

Į miestelį skubiai atvyksta specialiosios pajėgos, vadovaujamos agento Kynano, tuo tarpu pastoriaus pasekėjai užsibarikaduoja bažnyčioje. Trevis, kuris per šaudymą liko gyvas, ištrūksta iš namo, tačiau yra nušaunamas policijos.

Gavęs įsakymą neimti įkaitų, Kynanas neskuba vykdyti įsakymo, tačiau iš bažnyčios į juos ima šaudyti, nes pastoriaus pasekėjai tvirtai tiki, kad mirtis yra jų išsigelbėjimas. Iš bažnyčios ištrūksta Saros Kuper duktė Čejenė, tačiau agentas Bruksas, nenorėdamas paklusti įsakymui visus nužudyti, priverčia ją grįžti atgal į vidų. Nenorėdama mirti, mergina išlaisvina Džaredą ir prašo jo padėti pasislėpti kitiems viduje esantiems vaikams. Tuo metu kambaryje pasirodo jos motina Sara, įvyksta grumtynės, kurių metu Čejenė netyčia ją nušauna.

Vaikams pasislėpus palėpėje, Džaredas su Čejene vėl atsiduria lauke, tačiau čia juos abu nušauna policija. Ši pradeda šturmą, tačiau tuo metu lauke pasigirsta keistas sirenos garsas ir pastorius, nusprendęs, kad tai Dievo ženklas, duoda nurodymus visiems mesti ginklus ir išeiti į lauką pasitikti pasaulio pabaigos...