Pulugu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pulugu (arba Biliku) – svarbiausioji dvasia-dievybė andamaniečių pasaulėvaizdyje (Andamanų salos, Indija). Ši dvasia, įsivaizduojama tai esanti moteriška, tai vyriška, tapatinama su pražūtingu šiaurės rytų musonu.

Manoma, kad Pulugu gyvena kažkur šiaurės rytuose, įsikūręs urve ar akmeniniame name dausose. Pulugu nešąs salų gyventojams audras ir uraganus – ši dievybės griaunamoji galia aiškinama kaip Pulugu pyktis už papročių sulaužymą (pvz., negalima triukšmauti čirškiant cikadai, negalima žudyti cikados, kai kurių rūšių žuvų ir paukščių, tirpdyti bičių vaško ir kt.). Viename mite pasakojama, kad Pulugu užsiuntęs ant žmonių audrą, už tai, kad šie pabaidę cikadą jai bečirškiant. Prasikaltėliai buvę nuplauti jūron ir paversti žuvimis, o tie, kuriuos nunešusi vėtra, pavirtę paukščiais.

Kai kuriuose mituose pasakojama, kad Pulugu sukūręs pirmąjį žmogų – Tomo. Šis su savo žmona Mita išmokę žmones naudotis ugnimi, gamintis įrankius. Mituose Pulugu totemiškai siejamas su tam tikromis paukščių, žuvų, žvėrių rūšimis.

Nepanašu, kad Pulugu būtų buvęs kažkaip garbinamas – jo liūčių ir audrų buvo bandoma išvengti užkeikimais.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Мифы народов мира. Пулугу , А. Н. Седловская – 2-е изд., 1992. Москва: Советская Энциклопедия.