Portugalijos laivyno aviacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Portugalijos laivyno aviacija (port. Aviação Naval Portuguesa) – Portugalijos karinio jūrų laivyno sudėtyje veikianti aviacija. Ji egzistavo 1917–1952 m., atkurta 1995 m. Dabar tai atskiras laivyno vienetas, jungiantis orlaiviams, veikiantiems iš karinių laivų.

Laivyno aviacija buvo įkurta 1917 m. 1952 m. ji buvo prijungta prie naujai sukurtų Portugalijos oro pajėgų. 1995 m. buvo suformuota Esquadrilha de Helicópteros da Marinha (EHM), kuri tapo naująja Portugalijos laivyno aviacija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Portugalijos laivyno sraigtasparnis „Lynx Mk.95“ kyla iš pakilimo aikštelės „Vasco da Gama“ klasės fregatosNRP Vasco da Gama (F330)“ denyje.

Portugalijos laivyno aviacijos pradžia buvo 1916 m., kai du Portugalijos laivyno karininkai Sacadura Cabral ir António Caseiro buvo pasiųsti į Prancūziją tapti pilotais. Grįžę į Portugaliją jie buvo pakviesti pas karo ministrą parinkti vietą būsimai laivyno hidrolėktuvų Laivyno aviacijos stočiai. Ten buvo įkurta Bom Sucesso Laivyno aviacijos stotis (port. Centro de Aviação Naval do Bom Sucesso). Tuo metu iš laivyno renkami žmonės imti mokyti skraidyti ir aptarnauti lėktuvus Karinės aeronautikos mokykloje (port. Escola de Aeronáutica Militar) arba Prancūzijoje.

Po įkūrimo 1917 m. Laivyno aviacija buvo oficialiai vadinama tokiais pavadinimais:

  • 1917–1918 m.: Laivyno aviacijos tarnyba (port. Serviço de Aviação da Armada),
  • 1918–1931 m.: Laivyno aeronautikos tarnybos (port. Serviços da Aeronáutica Naval),
  • 1931–1952 m.: Laivyno aviacijos pajėgos (port. Forças Aéreas da Armada).

Nuo 1952 m. iki 1958 m. laivyno aviacijos daliniai Portugalijos oro pajėgų viduje sudarė pusiau nepriklausomą šaką, kuri vadinosi Laivyno oro pajėgos (port. Forças Aeronavais). 1958 m. šie daliniai buvo visiškai integruoti į Oro pajėgas. Dalis pilotų ir technikų buvo pervesti atgal į Karinį laivyną.

Laivyno aviacijos šaka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1992 m. Portugalijos laivynas įkūrė naują aviacijos dalinį, skirtą naudoti laivyno naujai įsigytus sraigtasparnius „Westland Super Lynx Mk.95“, kurie bazuojasi naujose „Vasco da Gama“ klasės fregatose. Pirmieji du sraigtasparniai buvo pateikti 1993 m. liepos 29 d., o pilotai ir aptarnavimo komandos imti mokyti D. Britanijos Karinio laivyno aviacijos ir kompanijos „Westland Helicopters“ centruose. 1995 m. rugsėjį oficialiai buvo suformuota Laivyno sraigtasparnių eskadrilė (port. Esquadrilha de Helicópteros da Marinha, EHM). Šis dalinys dabar bazuojasi Montižo oro bazėje.

Bazės ir daliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laivyno aviacijos bazės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lisabonos laivyno aviacijos centras – įkurtas 1917 m. kaip vandens lėktuvų bazė Bom Sucesso dokuose. Tai buvo pirmoji Portugalijos laivyno aviacijos bazė. 1953 m. sausio 2 d. ji buvo perkelta į Montižą. Montiže buvo tiek vandens lėktuvų bazė, tiek aerodromas. Naujoji bazė buvo pavadinta Sacadura Cabral laivyno aviacijos centru. 1954 m. birželio 12 d. bazė pervadinta į Aviacijos bazę Nr. 6. Įprastas pavadinimas – Montižo oro bazė.
  • Aveiro laivyno aviacijos centras – įkurtas 1918 m. São Jacinto pusiasalyje kaip priešpovandeninių vandens lėktuvų bazė, kuria naudojosi Prancūzijos karinis laivynas ir kurią aptarnavo portugalų kranto personalas. Tais pačiais metais bazę ėmė naudoti ir Portugalijos karinis laivynas. Vėliau buvo įrengtas antžeminis aerodromas. 1953 m. bazė performuota į Portugalijos oro pajėgų aviacijos bazę.
  • Azorų laivyno aviacijos centras – Ortoje (Azorų salos) 1918 m. įkurta vandens lėktuvų bazė. 1919 m. ji buvo perkelta į Ponta Delgadą. 1921 m. ji buvo uždaryta. Vėl atidaryta 1941 m. (Antrasis pasaulinis karas). Galutinai panaikinta 1946 m.
  • Makao laivyno aviacijos bazė – 1927 m. Taipos saloje įkurta vandens lėktuvų bazė, kuri turėjo padėti Portugalijos laivynui kovoti su piratais Kinijos jūrose. 1933 m. bazė buvo uždaryta, vėl atidaryta 1937 m. dėl Kinijos pilietinių karų. 1940 m. bazė buvo perkelta į naujai įrengtą vietą išoriniame Makao uoste. 1942 m. ši bazė visiškai panaikinta.
  • Algarvės laivyno aviacijos centras – 1918 m. Culatra saloje, Faro ir Oljauno pakrantėje, įrengta vandens lėktuvų bazė. Pirmojo pasaulinio karo metais joje turėjo bazuotis priešpovandeninės skraidomosios valtys. Buvo pastatyti angarai ir pagrindinė infrastruktūra, tačiau bazė nebuvo oficialiai atidaryta. Naudota kaip paraminė struktūra laivyno manevrams ir mokymams.

Laivyno aviacijos daliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Karinė aeronautikos mokykla – Portugalijos armijos dalinys Vila Nova da Rainha gyvenvietėje, kur buvo mokomos pirmosios Portugalijos karo aviacijos lėktuvų įgulos. Pradžioje šioje mokykloje buvo mokomas ir laivyno aviacijos personalas.
  • Admirolo Gago Coutinho laivyno aviacijos mokykla – įkurta 1928 m., joje rengtas laivyno aviacijos personalas. Čia jis išeidavo visą apmokymo kursą (iki tol aviatoriai dalį mokymo kurso išeidavo užsienio aviacijos mokyklose). Ši mokykla iki 1952 m. veikė Aveiro laivyno aviacijos centre. Pavadinta garsaus portugalų aviatoriaus Gago Coutinho garbei.
  • Laivyno aviacijos pajėgų B eskadrilė (port. Esquadrilha B das Forças Aéreas da Armada) – laivyno bombonešių dalinys, priklausęs Lisabonos laivyno aviacijos centrui, bet bazavęsis Lisabonos oro uoste. Suformuotas 1942 m., išformuotas 1949 m.