Paolo Fistulario

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Paolas Fistularijas (it. Paolo Fistulario, 1578 m. sausio 7 d. Udinė, Friulis – 1631 m.) – friulų taikos teisėjas, poetas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Krikštytas 1578 m. sausio 7 d. Udinėje. Gimė notarų šeimoje, 1606 m. birželio 17 d. baigė teisę. Kaip teisininkas, ėjo įvairias pareigas: 1616 m. buvo vienas iš savivaldybės liudytojų, vėliau laikė sendaikčių parduotuvę ir buvo pasienio teisėjas, 1622 m. tapo aukštuomenės nariu ir 1624 m. buvo miesto atstovas bei savivaldybės pasiuntinys Venecijoje. 1626 m. P. Fistularijas dirbo vienu iš septynių vyriausybės pavaduotojų, gerbiamiausių miesto pareigūnų. Tikriausiai P. Fistularijui priklauso vadinamosios Udinės brigados (it. Brigata udinese) iniciatyva, čia jis žinomas Turus slapyvardžiu. Jam priskiriamas Džopio (Joppi) kolekcijos 575/b rankraštis, kolekcija saugoma Udinės bibliotekoje, rankraštyje beveik oficialiai kalbama apie bendrąją vadinamosios Udinės brigados veiklą. Daugiau nei trečdalis pavyzdinių tekstų yra paties P. Fistularijo: aštuoniasdešimt vienas sonetas (iš jų vienas parašytas bendradarbiaujant su Džirolamu Misiju, kitas – su Frančesku di Kukanja), penkios dainos, du eilėraščiai oktavos rimu (vienas iš vienuolikos ir vienas iš keturių posmų), du madrigalai ir kiti darbai. P. Fistularijas friulų kalba ne tik kūrė, bet ir į ją vertė.[1]

Paolas Fistularijas mirė 1631 m.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rienzo Pellegrini. „FISTULARIO PAOLO (TURUS) (1578 - 1631)“. DIZIONARIO BIOGRAFICO DEI FRIULANI. Nuoroda tikrinta 2021-10-24.