Narvalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Monodon monoceros
Narvalas (Monodon monoceros)
Narvalas (Monodon monoceros)
Apsaugos būklė

Beveik nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Banginiai
( Cetacea)
Šeima: Narvaliniai
( Monodontidae)
Gentis: Narvalai
( Monodon)
Rūšis: Narvalas
( Monodon monoceros)
Binomas
Monodon monoceros
Linnaeus, 1758
Narvalo paplitimo arelas
Narvalo paplitimo arelas

Narvalas (Monodon monoceros) – narvalinių (Monodontidae) šeimos banginis, kūnu panašus į baltąjį delfiną ir Iravadžio delfiną. Retai sutinkamas piečiau 70° šiaurės platumos. Narvalas ir baltasis delfinas yra vienintelės narvalinių šeimos rūšys, galbūt giminingas yra ir Iravadžio delfinas. Narvalai minta žuvimis ir kalmarais.

Rūšies pavadinimas kilęs iš senovės norvegų žodžio náhvalr, reiškiančio „banginis lavonas“. Tai greičiausiai susiję su suaugusio narvalo odos baltai pilka spalva arba narvalo sugebėjimu gulėti pilvu į viršų nejudant keletą minučių.

Fiziniai duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neskaičiuojant ilties narvalų kūno ilgis siekia 4-5 metrus. Patinai sveria iki 1 450 kg, patelės apie 900 kg. Kūnas balkšvas.

Išskirtiniausia narvalų patinų savybė yra viena labai ilga iltis, kuri yra dantis augantis iš viršutinio žandikaulio kairės pusės. Iltis gali būti iki 2,8 m ilgio ir sverti iki 10 kg. Vienas iš 500 patinų turi ir antrą iltį, kuri atsiranda, kai dešinysis dantis, paprastai mažas, taip pat išauga. Retais atvejais iltį turi ir narvalų patelės.

Ilties paskirtis ilgai buvo diskutuotina. Pagal ankstyviausias mokslines teorijas buvo spėjama, kad iltis naudojama pramušti ledą, dengiantį narvalų paplitimo arealą Arkties vandenyne. Pagal kitus spėjimus iltis yra echolokacijos priemonė. Pastaraisiais metais mokslininkai linksta prie išvados, kad iltis pirmiausia naudojama kaip patinų pasirodymo prieš pateles priemonė: didžiausias iltis turintys patinai greičiau patraukia pateles.

Pagal naują mokslininkų, vadovaujamų Martin T. Nweeia, tyrimą galima manyti, kad iltis iš tikro yra jutimo organas [1] Archyvuota kopija 2010-07-11 iš Wayback Machine projekto..

Kaip ir dramblių iltys, nulūžusios narvalų iltys neatauga.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Monodon monoceros“. IUCN Red list. Suarchyvuotas originalas 2011-08-04. Nuoroda tikrinta 2012-03-21.