Makbetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Makbetas
The Tragedie of Macbeth

Pirmasis originalaus leidimo knygos puslapis.

Autorius Viljamas Šekspyras
Šalis Londonas, Anglija
Žanras Šekspyrinė tragedija
tragedija
Kalba anglų
Leidykla Edvardas Blauntas ir Viljamas Džiagardas
Išleista 1623 m.

Makbetas (angl. The Tragedie of Macbeth) – Viljamo Šekspyro pjesė, viena niūriausių ir efektingiausių jo tragedijų. Taip pat trumpiausia iš Šekspyro tragedijų.[1] Pjesė buvo parašyta valdant karaliui Jokūbui I 16031607 m.

Kurdamas pjesę Šekspyras rėmėsi 1587 m. išleistos Holinšedo kronikos pasakojimais apie Škotijos karalių Makbetą, Makdufą ir Dunkaną, Šekspyrui ir jo amžininkams pažįstamoje Anglijos, Škotijos ir Airijos istorijoje. Kita vertus, pjesės įvykiuose daug istorinių netikslumų. Tragedijos įvykiai paprastai siejami su mirties bausme jėzuitui Henriui Garnetui už bendrininkavimą 1605 m. parako sąmoksle.[2]

Pjesė pasakoja apie škotų generolą Makbetą, kuriam trys raganos išpranašauja, kad vieną dieną jis tapsiąs Škotijos karaliumi. Vedamas ambicijų ir paskatintas žmonos, Makbetas nužudo karalių Dankaną ir tampa karaliumi. Jis valdo kankinamas kaltės jausmo ir paranojos, netrukus tampa tironu, nes yra priverstas įvykdyti vis daugiau žmogžudysčių, kad apsisaugotų nuo neapykantos ir įtarinėjimo. Spektaklio pabaigoje Makbetas su žmona žūsta.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bloom, Harold, red. (2008). Macbeth. Bloom's Shakespeare Through the Ages. New York: Chelsea House. ISBN 978-0-7910-9842-4.
  • Clark, Sandra; Mason, Pamela, eds. (2015). Macbeth. The Arden Shakespeare, third series. London: Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-904271-40-6.