Lilia Brik

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lilia Brik
rus. Лиля Брик
Visas vardas Лиля Юрьевна Брик
Gimė 1891 m. lapkričio 11 d.
Maskva, Rusijos imperija
Mirė 1978 m. rugpjūčio 4 d. (86 metai)
Maskva Sovietų Sąjungos vėliava Sovietų Sąjunga
Veikla prozaikė, vertėja, memuaristė

Lilia Brik (rus. Лиля Брик, 1891 m. lapkričio 11 d. – 1978 m. rugpjūčio 4 d.) – rusų prozininkė, vertėja, memuaristė. Labiausiai žinoma kaip žymaus rusų poeto Vladimiro Majakovskio mūza, kuri suvaidino reikšmingą vaidmenį jo gyvenime ir kuriai jis skyrė daugelį eilėraščių, iš kurių žinomiausias yra „Lilička!“. Be Majakovskio, taip pat bendravo su Osipu Briku, Vitaliju Primakovu, Vasiliju Katajanu, Sergejumi Paradžanovu ir daugeliu kitų vyrų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lilia Brik (iki vedybų – Kagan) gimė 1891 m. lapkričio 11 d. Maskvoje, Rusijos imperijoje. Tėvas – Urijus Kaganas – juristas,[1] motina – Jelena Kagan – mokėsi Maskvos konservatorijoje, tačiau buvo bedarbė, abu buvo žydiškos kilmės.

Mokykloje mokytojai pabrėždavo jos gebėjimus, ypač matematikos srityje. Po mokyklos mokėsi matematikos fakultete. Su Majakovskiu susipažino 1915 m. liepos mėn. Vėliau V. Majakovskis tą dieną apibūdino kaip „laimingiausią jo gyvenime“. Gan greit Majakovskis ją pamilo.

Po Majakovskio mirties pradėjo rašyti memuarus ir netgi parašė laišką J. Stalinui, kuriame skundėsi, kad Majakovskio palikimas nėra pakankamai saugomas. Nusižudė 1978 m. rugpjūčio 4 d. Maskvoje.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Адвокат Олег Сурмачёв Отец Лили Брик был московским адвокатом“. Suarchyvuota iš originalo 2022-06-01. Nuoroda tikrinta 2022-06-02.
  2. „Lilya Brik“. IMDb. Nuoroda tikrinta 2023-02-27.