Laiškanešys (knyga)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Laiškanešys

Pirmojo leidimo viršelis

Autorius David Brin
Šalis JAV
Žanras postapokaliptinė fantastika
Originalus leidimas
Pavadinimas The Postman
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Bantam Books
Išleista 1985 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 294
ISBN: 0553051075
OCLC: 12215763
Knyga iš pradžių buvo išleista dviem dalimis: „The Postman“ 1982 m. ir „Cyclops“ 1984 m. Pirmą kartą kaip vientisas kūrinys išleista 1985 m.

Laiškanešys (angl. The Postman) – JAV rašytojo David Brin postapokaliptinis fantastinis romanas, kaip viena knyga pirmą kartą išleistas 1985 m. Prieš tai romanas buvo išleistas padalintas į dvi dalis: „The Postman“ 1982 m. ir „Cyclops“ 1984 m., abi dalys buvo nominuotos Hugo premijai už geriausią fantastinį romaną. 1986 m. pilna knyga vėl buvo nominuota Hugo premijai, taip pat nominuota Nebula premijai, laimėjo Locus premiją už geriausią mokslinės fantastikos romaną ir John W. Campbell atminimo premiją už geriausią mokslinės fantastikos romaną. 1997 m. pagal knygą buvo pastatytas to paties pavadinimo filmas „Laiškanešys“.

Knygos pasaulyje JAV kaip valstybė yra sunaikinta karo, ir jos teritorijoje egzistuoja daugybė besivaidijančių grupuočių. Kūrinio siužetas pasakoja apie vienišą žmogų Jungtinių Valstijų Pašto tarnybos uniforma, klaidžiojantį postapokaliptiniame Oregone, už maistą ir prieglaudą atliekantį Šekspyro pjeses ir pasakojantį, kad vientisa JAV valstybė vėl atkūrinėjama. Jo išsigalvojimai padeda žmonėms atgauti viltį, pakylėti dvasią, ir pamažu atsiranda prielaidos įvairioms konfliktuojančioms grupėms iš tiesų susivienyti ir atkurti Jungtines Amerikos Valstijas.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]