Kolonija (Ponapė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kolonija
Kolonia
Kolonijos miesto vaizdas nuo kalno viršūnės Sokės saloje
Laiko juosta: (UTC+10)
Valstybė Mikronezijos Federacinių Valstijų vėliava Mikronezijos Federacinės Valstijos
Valstija Ponapė Ponapė
Gyventojų (2010) 5 681
Plotas 1,5 km²
Tankumas (2010) 3 787 žm./km²

Kolonija – pakrantės miestas Mikronezijoje, šiaurinėje Ponapės salos dalyje, Neto savivaldybėje, Ponapės valstijos administracinis centras. Miesto gyventojų skaičius apytikriai 7000-10000 žmonių. Tai didžiausias pagal gyventojų skaičių miestas Ponapėje ir salos komercinis centras.

Kolonijos užimamas plotas nėra didelis – ~1,5 km² su dideliu kiekiu namų, pastatytų už miesto ribų.

Kolonijos miesto istorija labai įtakota užsieniečių, ilgą laiką buvusių saloje. Ispanija pirmoji pradėjo statyti miestą 1887 m. kaip administracinį ir karinį centrą. Fortas, apie kuri byloja išlikusios ispanų sienos griuvėsiai, buvo pastatytas tam, kad apsaugoti salos kolonijinė vyriausybę nuo vokiečių įsibrovimo ir nuo vietinių. 1899 m., kai Vokietija pareiškė pretenzijas į salą, buvo pastatyti keli keliai ir pastatai, bet miestas vis dar buvo sąlyginai mažas. Valdant vokiečiams, Kolonija buvo sulyginta su žeme 1905 m. praūžusio taifūno. Japonai pradėjo Ponapės okupacija 1914 m. ir pastatė judrų miestą su 900 pastatų labai išplėsta kelių sistema. Antrojo pasaulinio karo metu faktiškais visi pastatai Kolonijoje buvo nuniokoti numestų 118 tonų amerikiečių bombų ir ~600 padegamųjų bombų. Miestas buvo pilnai atstatytas valdant amerikiečiams, kurie užbaigė Mikronezijos Federacinės Valstijos konstitucijos patvirtinimą 1978 metais surengtame referendume. Statybos įvairiuose miesto dalyse vyksta ir mūsų laikais.

Bažnyčia Kolonijoje, 1973 m.

Šiandien visi pagrindiniai ir šalutiniai keliai yra išgrįsti, pastatyti kelio ženklai. Kolonijos miestas didžiuojasi savo bakalėjos parduotuvėmis, restoranais, valstybinėmis ir privačiomis mokyklomis, viešbučiais, barais bei bažnyčių įvairove.

Netoli Kolonijos yra Ponapės tarptautinis oro uostas (IATA: PNI), esantis mažoje saloje sujungtoje su miestu supiltu keliu.

Kolonijoje veikia nemažai užsienio savanorių grupių, tokios kaip Taikos korpusas, Japonijos tarptautinės paramos agentūros savanoriai (JICA), Raudonasis Kryžius, Jėzuitų savanorių korpusas, Ponapės gamtosaugos organizacija (CSP), Misionieriškoji Ramiojo vandenyno aviacija (PMA)[1].

Kolonija neturėtų būti painiojama su Japo valstijos administraciniu centru su tuo pačiu pavadinimu – Kolonija.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Panholzer, Thomas and Rufino Mauricio. Place Names of Pohnpei Island. Honolulu, Hawaii: Bess Press, 2003.