Juozas Navickas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Juozas Navickas
Gimė 1877 m.
Matulikiuose, Vilkaviškio raj.
Mirė 1934 m. lapkričio 19 d. (~57 metai)
Masačiusetse, JAV
Veikla knygnešys, 1905 m. revoliucijos dalyvis.

Juozas Navickas (1877 m. Matulikiuose, Vilkaviškio raj.1934 m. lapkričio 19 d. Masačiusetse, JAV) – knygnešys (slapyvardis Kuprelis), 1905 m. revoliucijos dalyvis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skaityti ir rašyti mokėsi pas mokytoją knygnešį Vincą Palukaitį. Dėl silpnos sveikatos – vaikystėje dėl nugaros traumos išaugo kupra, toliau mokėsi savarankiškai. Pamėgo knygas, daug skaitė. Knygnešys Juozas Kancleris prikalbino gabenti draudžiamą spaudąMažosios Lietuvos, nes gyvenančiam netoli pasienio lengviau buvo gauti nuolatinį leidimą.

Spaudą imdavo iš Jurgio Lapino, Oto fon Mauderodės, vėliau ir iš Mortos Zauniūtės. Ją pristatydavo į Pilviškius Stasiui Matulaičiui, Juozui Kačergiui bei kitems knygnešiams. Knygų gabenimui vadovavo Jurgis Bagdonas, kuris papirkdavo pasienio sargybinius, nurodydavo adresus, kur slėpti knygas ir laikraščius.

1894 m. tapo „Sietyno“ draugijos nariu. Išvengęs bausmės už dalyvavimą „Sietyno“ draugijoje, spaudiniais aprūpindavo „Artojo“ draugijos narius.

1904 m. – Lietuvos socialdemokratų partijos narys, aktyvus 1905 m. revoliucijos dalyvis, kalbėdavo mitinguose. 1906 m., vengdamas arešto, slapta išvyko į JAV. Buvo parašęs atsiminimus, bet giminės po mirties juos sudegino.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]