Indulfas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Indulfas
Škotijos karalius
Indulfas
Alpinai
Mirė 962 m.
Kalenas, Škotija
Tėvas Konstantinas II
Škotijos karalius
Valdė 954 m. - 962 m. (~8 metai)
Pirmtakas Malkomas I
Įpėdinis Dubas
Vikiteka Indulfas

Indulfas Аgresorius (škot. gėl. Ildulb mac Causantín, Ildulb An Ionsaighthigh, angl. Indulf the Aggressor; žuvo 962 m.) – Albos (Škotijos) karalius (954962 m.), karaliaus Konstantino II sūnus. Motina Indulfa buvo norvegė, kas ir paaiškina gėlams nebūdingą vardą.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Indulfas tapo Škotijos karaliumi 954 m., po Malkolmo I žūties. Savo valdymo metais jis kariavo su anglais ir prijungė prie savo valdų derlingas žemes Lodiane, į šiaurę nuo Pentlendso kartu su pilimi „Оpidumas Edenas“, kurią istorikai paprastai tapatina su Edinburgu, šiuolaikine Škotijos sostine. Indulfas taip pat kariavo ir su vikingais. Jis atmušė jų didelį įsiveržimą į Buchaną, bet atlaikant jų naują įsiveržimą 962 m. žuvo Bauds mūšyje (netoli Inverkuleno).

Indulfas, sekdamas tėvo pavyzdžiu, ruošėsi eiti tarnauti į vienuolyną, bet tai įgyvendinti sutrukdė ankstyva žūtis.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Мак-Кензи Агнес. Рождение Шотландии / Перевод, научная ред., вступит. статья С. В. Иванова. – СПб.: Евразия, 2003. – 336 с. – (Clio fundationis). – 1 500 экз. – ISBN 5-8071-0120-0

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „SCOTLAND, KINGS“. Foundation for Medieval Genealogy (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2012-02-11. Nuoroda tikrinta 2011-10-19.