Imbrado herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Imbrado herbasImbrado kaimo ir seniūnijos (Zarasų rajono savivaldybė) heraldinis simbolis.

Simbolika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imbrado herbą galima priskirti prie heraldikoje labai vertinamų „kalbančių“ herbų, kurių simboliai tiesiogiai atspindi, nusako vietovės pavadinimą.

Imbrado herbe pavaizduotas auksinis briedis, įbridęs į sidabrines bangas. Skydo fonas yra mėlynos spalvos. Heraldikoje mėlyna spalva siejama su dangumi (tikėjimo prasme) bei Mergele Marija, tai labai tinka Imbrado kraštui (seniūnijoje garbinama Marijos apsireiškimo vieta prie Ilgio ežero).

Briedžio simbolio pasirinkimo priežastys:

  • Imbrado pavadinimas neabejotinai kilęs iš hidronimo (Imbrado ežero) pavadinimo, reiškiančio įbridimo vietą aukštaičių tarme (tarmiškas veiksmažodis imbristi reiškia įbristi);
  • šalia Imbrado yra Briedlaukio kaimas, nuo seno žinomas kaip briedžių buveinė. Galima teigti, kad herbo autorius dail. Arvydas Každailis pavaizdavo iš Briedlaukio atėjusį žvėrį, įbridusį į Imbrado ežerą;
  • manoma, kad žodžiai „Imbradas“ ir „briedis“ kalbiniu požiūriu gali būti giminingi, prie jų dera ir kiti Imbrado krašto asmenvardžiai: jau minėtas Briedlaukis, Breidokiškių kaimas, vietinių gyventojų pavardės: Breidokas, Braidokas.

Ryškus briedžio simbolis herbe, be to, praneša, kad Imbrado apylinkės žinomos briedžių gausa.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Herbas patvirtintas Lietuvos Respublikos Prezidentės D. Grybauskaitės 2016 m. sausio 29 d. dekretu Nr. 1K-542.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]