Husavikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Husavikas
isl. Húsavík
Husaviko uostas
Laiko juosta: (UTC+0)
Valstybė Islandijos vėliava Islandija
Regionas Rytų Nordurlandas regionas
Gyventojų (2008) 2 296
Pašto kodas 640-645
Tinklalapis [1]
Vikiteka Husavikas
Kirčiavimas Hùsavikas

Husavikas – nedidelis miestas Islandijos šiaurėje Rytų Nordurlando regione prie Skjaulvandžio (isl. Skjálfandi) įlankos, Nordurtingo (isl. Norðurþing) savivaldybės centras. Gyventojai pajamas gauna daugiausiai iš turizmo ir žūklės. Husavikas praėjusio amžiaus pabaigoje tapo banginių stebėjimo centru šiaurėje. Į Skjaulvandžio įlanką maitintis užklysta keliolika banginių rūšių. Pelnas iš banginių stebėjimo gerokai viršija pajamas, gaunamas iš banginių medžioklės. Iš Husaviko eksportuojamas kvarcas, išgaunamas Myvatno (isl. Mývatn) ežero regione.

Husavikas yra viena iš seniausiai apgyvendintų vietovių Islandijoje, jai vardą davė švedų tyrinėtojas vikingas Gardaras Svavarssonas (isl. Garðar Svavarsson) – pirmasis žmogus peržiemojęs Islandijoje. Jis salą pavadino Gardarsholmu (isl. Garðarshólmi). Miestelyje, netoli mokyklos, jam pastatytas paminklas. Husaviko pavadinimas išvertus reiškia „Namų užutekis“.

Mieste stovi bažnyčia, pastatyta 1907 m. Ji buvo sukonstruota Norvegijoje, dalimis atgabenta į Husaviką ir čia surinkta. Yra trys muziejai – banginių, Islandijos falologinis ir regiono.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]