Human Rights Watch

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Human Rights Watch logotipas

Human Rights Watch (liet. žmogaus teisių stebėtojas) – JAV įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija, kurios tikslas stebėti ir ginti žmogaus teises visame pasaulyje. Organizacijos būstinė yra Niujorke.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

HRW organizacija buvo įkurta 1978 m. siekiant stebėti, kaip Sovietų Sąjunga laikosi Helsinkio sutarties sąlygų. tačiau palaipsniui HRW veiklos išsiplėtė, įkurti atskiri komitetai įvairių regionų ir kraštų problemoms. 1988 m. apsijungė į vieningą organizaciją. HRW prezidentas yra vienas jos įkūrėjų – Robert L. Bernstein.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Human Rights Watch teikia raportus apie žmogaus teisių pažeidimus, remdamasi Visuotine žmogaus teisių deklaracija bei kitais tarptautiniais dokumentais, žmogaus teisių paktais ir susitarimais. HRW ataskaitomis naudojamasi ginant žmogaus teises, darant spaudimą vyriausybėms, tarptautinėms organizacijoms.

HRW vykdo misijas krizių regionuose, kitose nerimą keliančiose vietose. Per savo stebėtojus tiria pažeidimus – apklausia liudininkus, dokumentuoja faktus, paima, kitaip fiksuoja įrodymus. Ataskaitos apima įvairiausius žmogaus teisių pažeidimus įvairiose sferose – socialinę diskriminaciją, kankinimus, vaikų panaudojimą karo tikslams, politinę korupciją, kriminalus teisėsaugos ir teisėtvarkos sferoje, kovojama ir prieš abortų legalizavimą.

Žmogaus teisių stebėtojas taip pat remia rašytojus, patyrusius persekiojimų ginant žmogaus teises, ir juos palaiko finansiškai. Hellman/Hammett grantai yra teikiami persekiojamiems aktyviai apie pažeidimus rašantiems žmogaus teisių kovotojams. Kiekvienais metais HRW teikia žmogaus teisų gynėjų apdovanojimą labiausiai nusipelnusiam asmeniui.

Žmogaus teisių stebėtojo organizacija turi daugiau nei 230 darbuotojų. Metinis biudžetas viršija 30 mln. USD. Ši organizacija yra viena iš 6 tarptautinių organizacijų, įkūrusių koaliciją prieš vaikų ir paauglių naudojimą kariniuose veiksmuose 1998 m. (tai itin aktualu Afrikoje). Ji taip pat yra viena iš vadovių vykdant Otavos sutartį, pagal kurią yra draudžiama naudoti žemės minas prieš žmones.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]