Griša klasės korvetė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Griša-I
Griša-III klasės korvetė (lengvoji fregata) laivas F12 Aukštaitis

Griša klasės korvetė (kartais priskiriama lengvųjų fregatų grupei) (pagal rusišką klasifikaciją – mažasis priešpovandeninis laivas Albatros, projektas 1124) – 19701994 m. Tarybų Sąjungos, o vėliau Rusijos statyti mažieji priešpovandeniniai laivai. Buvo sukurtos penkios Griša modifikacijos:

  • Griša-I (19701974 m.)
  • Griša-II (XX a. 8-as dešimtmetis)
  • Griša-III (8-9 dešimtmečiai)
  • Griša-IV
  • Griša-V (19851994 m.)

Laivai buvo projektuojami pakrančių apsaugai. Turėjo žemė-oras tipo raketas SA-N-4 Osa (Gecko). 'Griša-I klasės korvečių buvo pastatyta 12 vienetų.

Griša-II suprojektuoti pasienio kariuomenei kranto apsaugai ir vietoj raketų komplekso turi sudvejintą 57 mm patranką. Šių laivų buvo pastatyta apie 12 vnt. – du laivus eksploatuoja Ukrainos karinis laivynas, dešimt – Rusijos.

Griša-III modifikacija skiriasi tuo, kad čia buvo sumontuota nauja elektroninė sistema ir 30 mm patranka. 20 šios modifikacijos laivų yra Rusijos žinioje.

Griša-IV buvo pastatytas vienintelis laivas su nauja žemė-oras sistema SA-N-9 Klinok (Gauntlet).

Griša-V buvo modifikuotas Griša-III laivas, kurioje vietoj sudvejintos 57 mm patrankos pastatytas 76 mm patranka.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Du šios modifikacijos laivus 1992 m. spalio 29 d. įsigijo ir vėliau naudojo Lietuvos karinis jūrų laivynas (laivai „Žemaitis“ ir „Aukštaitis“). Lietuvoje laivai buvo perkvalifikuoti į fregatas. Fregata „Žemaitis“ nurašyta 2008 m. spalio 22 d., „Aukštaitis“ – 2009 m. lapkričio 18 d.