Geožymėjimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Geografinės žymos informacija JPEG nuotraukoje, rodoma gThumb programinės įrangos
Nikon D5000 DSLR geografinio žymėjimo prietaisas Solmeta N2

Geožymėjimas – geografinių vietovės nustatymo metaduomenų įtraukimas į įvairias informacijos saugojimo laikmenas, pvz., nuotraukas ar vaizdo įrašus, interneto svetaines, SMS žinutes, QR kodus, RSS kanalus, ar bet kuriuos kitus failus. Šiuos duomenis paprastai sudaro platumos ir ilgumos koordinatės, kartais ir aukštis, pelengas, atstumas, tikslumo duomenys ir vietovių pavadinimai bei laiko žyma.

Geožymėjimas gali padėti nustatyti įvairią su vietove susijusią informaciją ir paprastai yra gaunamas naudojantis mobiliu prietaisu. Geožymėjimo dėka, įvedant platumos ir ilgumos koordinates į tinkamą vaizdų paieškos variklį, galima rasti vaizdus, ​​darytus netoli nurodytos vietos. Geožymėjimas taip pat gali būti naudojamas ieškant konkrečios vietos naujienų, svetainių ar kitų išteklių.[1] Geožymėjimas gali nurodyti naudotojams konkrečios nuotraukos ar kitos informacijos saugojimo laikmenos padarymo vietą arba apžvalgos tašką, o kai kuriose žiniasklaidos priemonėse, atvirkščiai, rodyti žiniasklaidos priemonę, susijusią su nurodyta vieta.

Geografiniai vietos duomenys, naudojami geožymėjimui, beveik visais atvejais yra gaunami iš Globalios padėties nustatymo sistemos ir yra pagrįsti platumos ir ilgumos koordinačių sistema, kuri pateikia kiekvieną vietą žemėje nuo 180° vakarų iki 180° rytų kryptimi palei pusiaują ir nuo 90° į šiaurę iki 90° į pietus išilgai Grinvičo dienovidinio.

Susijęs terminas geokodavimas reiškia geografinių koordinačių nustatymą pagal koordinatėmis nepagrįstus geografinius duomenis (pvz., gatvės adresą). Atvirkštinio geokodavimo atveju yra naudojamas atvirkščias procesas, kai vietovei, užrašytai geografinėmis koordinatėmis, yra priskiriamas žmogui suprantamas adresas. Tiek geokodavimas, tiek atvirkštinis geokodavimas gali būti naudojami kartu su geožymėjimu, minėtoms technologijoms norint suteikti alternatyvius paieškos būdus.

Pritaikymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Socialinė žiniasklaida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Geožymėjimas dažnai yra naudojamas socialinėje žiniasklaidoje, kaip antai Facebook ar Instagram.

Facebook vartotojai gali geografiškai pažymėti nuotraukas, kurias galima pridėti prie jų žymimos vietos puslapio. Vartotojai taip pat gali naudoti funkciją, leidžiančią susirasti netoliese esančius Facebook draugus, sukurdami žmonių sąrašą pagal savo mobiliųjų įrenginių buvimo vietos stebėjimo priemonę.[2]

Instagram naudoja žemėlapio funkciją, kuri leidžia vartotojams geografiškai pažymėti nuotraukas. Žymeklis pasaulio žemėlapyje nurodo konkrečias nuotraukas, kurias naudotojas padarė.

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotraukoms geografiškai žymėti naudojami du būdai: GPS informacijos nurodymas fotografavimo metu arba geografinių koordinačių priskyrimas nuotraukai jau nufotografavus.

Nuotolinio aptikimo duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotolinio aptikimo srityje geožymėjimo tikslas yra išsaugoti kiekvieno vaizdo pikselio koordinates. Vienas būdas yra naudojamas su ortonuotraukomis, kuriose yra saugomos keturių kampų koordinatės, o visi kiti pikseliai gali būti geografiškai aptikti interpoliacijos būdu. Keturi kampai yra saugomi naudojant GeoTIFF arba World failų standartus.

Hiperspektriniam atvaizdavimui yra taikomas kitas būdas, nustatant atskirą failą, kurio erdviniai matmenys yra tokie patys kaip ir vaizdas, kuriame kiekvieno pikselio platuma ir ilguma yra saugomi kaip du 2D sluoksniai vadinamuosiuose įvesties geometrijos duomenų (IGM) failuose, dar vadinamuose kaip GEO failai.[3]

Garso ir vaizdo failai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Garso ir vaizdo failai gali būti pažymėti naudojant: metaduomenis, garso kodavimą, šių duomenų persidengimą arba papildomus failus. Metaduomenys įrašo geoerdvinius duomenis užkoduotame vaizdo faile, kad būtų galima iškoduoti vėlesnei analizei. Vienas iš standartų, naudojamų bepiločiuose orlaiviuose, yra MISB standartas 0601, kuris leidžia geokoduoti kampų taškus ir horizonto linijas atskiruose vaizdo kadruose.[4] Garso kodavimo metu GPS duomenys konvertuojami į garso duomenis. Perdanga apima GPS duomenų perdengimą kaip tekstą įrašytame vaizdo įraše. Pagalbiniai failai yra atskiri duomenų failai, atitinkantys atitinkamus garso ar vaizdo failus. Pagalbiniai failai paprastai randami .KML ir .GPX duomenų formatais.[5] Garso ir vaizdo failams, kuriuose yra naudojamas vorbis komentarų metaduomenų formatas (įskaitant Opus, Ogg Vorbis), FLAC, Speex ir Ogg Theora), galima naudoti GEO LOCATION laukelį.[6] Kaip ir visi vorbis komentarai, tai yra paprastas tekstas ir yra pateikiamas tokia forma:

GEO_LOCATION=(decimal latitude);(decimal longitude);([optional]elevation in meters)

pavyzdžiui:

GEO_LOCATION=35.1592;-98.4422;410

SMS žinutės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

GeoSMS standartas veikia įterpdamas vieną ar daugiau geo URI į SMS tekstą, pavyzdžiui:

Aš esu šioje vietoje:-37.801631,144.980294;u=16

DNS įrašai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

RFC 1876 apibrėžia vietos informacijos nustatymo Srities vardų struktūros priemones. LOC išteklių įrašai gali nurodyti platumą, ilgumą, aukštį virš jūros lygio, vietos tikslumą ir objekto, prijungto prie IP adreso, fizinį dydį. Tačiau praktikoje ne visi IP adresai turi tokį įrašą, todėl fizinei IP adreso vietai surasti dažniau yra naudojamos geolokacijos paslaugos.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „GPS adds dimension to online photos“. The Oklahoman. Oklahoma City, OK. Associated Press. 2008-01-22. Suarchyvuotas originalas 2021-09-24. Nuoroda tikrinta 2020-09-21.
  2. „Facebook's New Mobile Feature For Finding People Around You“. 2012-06-24. Nuoroda tikrinta 2016-04-19.
  3. „ENVI Classic Tutorial: Georeferencing Images Using Input Geometry“ (PDF). Exelis. Nuoroda tikrinta 2015-04-29.
  4. MISB Standard 0601
  5. „Airborne Geospatial Video Recorders, Cameras, and Systems“.
  6. „VorbisComment – XiphWiki“. wiki.xiph.org.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Luo, Jiebo; Joshi, Dhiraj; Yu, Jie; Gallagher, Andrew (2011). „Geotagging in multimedia and computer vision—a survey“. Multimedia Tools and Applications. Springer. 51 (1): 187–211. doi:10.1007/s11042-010-0623-y. S2CID 7433108.