One World Trade Center

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Freedom Tower)
One World Trade Center
Vieta Niujorkas, Niujorkas, JAV
Statusas Pastatytas
Statybų pradžia 2006 m. balandžio 27 d.
Statybų pabaiga 2013 m.
Atidarymas 2014 m. lapkričio 3 d.
Paskirtis Įstaigos
Antena 541 m
Stogas 417 m
Aukštų sk. 105 (82 skirti biurams)
Plotas 241 548 m²
Kaina $3,2 mlrd. USD[1]

One World Trade Center (1 World Trade Center, 1 WTC; anksčiau buvo žinomas kaip Freedom Tower) – centrinis naujojo Pasaulio prekybos centro komplekso pastatas. Pastato statybos prasidėjo 2006 m. balandžio 27 d. Pastatas buvo statomas vietoje dangoraižių, kurie buvo nugriauti per Rugsėjo 11 d. atakas, šalia Pasaulio prekybos centro memorialo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po Pasaulio prekybos centro dangoraižių griūties, kilo daug diskusijų dėl pasaulio prekybos centro sklypo likimo. Iš karto po rugsėjo 11 d. atakų buvo pradėti siūlyti įvairūs projektai. Dar iki 2002 m. Niujorko ir Niudžersio uosto valdyba, kuriai ir priklausė sklypas, paskelbė konkursą, naujai suformuotą „Lower Manhattan Development Corporation“, kurio tikslas buvo nuspręsti kaip išnaudoti buvusio komplekso žemę. Visuomenė nepalaikė pirmojo konkurso etapo idėjų, tad 2002 m. gruodį buvo surengtas antrasis etapas, kuriuo metu buvo pasirinktas Daniel Libeskind pateiktas dizainas. Šis dizainas perėjo daugybę revizijų, dėl nesutarimų su vykdytoju Larry Silverstein, kuris buvo sklypo nuomininkas.

Galutinis dangoraižio dizainas buvo pristatytas 2006 m. birželio 28 d. Kad patenkintų Niujorko miesto policijos departamento saugumo reikalavimus, prie projekte numatyto pastato buvo prijungta 57 metrų betoninė bazė. Galutiniame dizaine buvo planuojama padengti bazę stiklo prizmėmis, kadangi betoninė bazė dėl savo išvaizdos sulaukė daug kritikos. Dizaineriai pareiškė, kad dangoraižis bus monolitinio stiklo struktūra, atspindinti dangų, ir pastato viršūnę puoš skulptūrinė antena. Larry Silverstein pareiškė, kad komplekso statybos bus užbaigtos 2012 m. ir, kad kompleksas atrodys geriau nei kada nors anksčiau. 2006 m. balandžio 26 d. uosto valdyba patvirtino statybų pradžią. Pastatas iškilo virš horizonto 2008 m. gegužės 17 d., buvo pastatytas 2013 m. ir atidarytas 2014 m. pradžioje.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš tai:
Empire State Building
Aukščiausias pastatas Niujorke
2013–
Po to:
-