Energija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Energija (gr. energeia – veiksmas) – skaliarinis fizikinis dydis, objekto arba sistemos savybė, nulemta gamtos. Kūnas turintis energijos gali atlikti darbą ar išskirti šilumą.

Energijos matavimo vienetas SI sistemoje yra džaulis (). Dažnai naudojamas elektronvoltas – toks energijos kiekis, kurį gauna elektronas, perėjęs 1 V potencialų skirtumą.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinis žodis energija į Lietuvių kalbos žodyną buvo įvestas Jono Jablonskio[1]. Lietuviškas žodis agnà[2] yra žodžio energija lietuviškas atitikmuo.

Energijos rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie energijos pavyzdžiai:


Energija Žemėje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saulė yra pradinis įvairių energijos formų šaltinis Žemėje, išimtis yra tik geoterminė energija.[3] Energija, kurią žmogus gauna iš savo maisto yra fotosintezės proceso pasekmė, kurios metu branduolinės sintezės metu Saulėje gauta energija yra verčiama į cheminę energiją maisto pavidalu. Cheminė energija arba maistas tada yra verčiamas oksidacijos proceso metu į kūno šilumą arba judėjimą.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Lietuvių bendrinės kalbos tėvui Jonui Jablonskiui – 160“. alkas.lt. Nuoroda tikrinta 2021 m. balandžio 16 d..
  2. „agna“. Lietuvių kalbos etimologinio žodyno duomenų bazė. Nuoroda tikrinta 2021 m. balandžio 16 d..
  3. Robert K. Logan . The Poetry of Physics and the Physics of Poetry. New Jersey: World Scientific, 2010, 86 p. ISBN 978–981-4295-92-5.