Darvino apdovanojimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Darvino apdovanojimas
URLhttp://www.darwinawards.com/
Komercinis?taip
TipasHumoristinis
Kalba(-os)anglų
SavininkasWendy Northcutt
Startavo1993 m.
Alexa reitingas93,209
Dabartinė būklėaktyvus

Darvino apdovanojimasevoliucijos teoretiko Charles Darwin garbei pavadinta premija, dedikuojama tiems pasaulio žmonėms, kurie prarado savo reprodukcinius sugebėjimus arba žuvo, atsitiktinai nusižudė ir išėjo iš gyvenimo (taip negalėdami pratęsti savo giminės) vien tik dėl savo kvailumo ir išsiblaškymo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Darvino apdovanojimų interneto svetainėje nuo 1993 m. yra kaupiamas absurdiškų mirčių archyvas. Šios svetainės lankytojai balsuoja ištisus metus, o metų pabaigoje paaiškėja nugalėtojas, kuris dažniausiai jau nebegali atsiimti premijos. Visas istorijas stengiamasi patvirtinti, naudojantis patikimais žiniasklaidos šaltiniais, siekiant užtikrinti, kad apdovanojimai atitektų autentiškiems žmonėms ir įvykiams.

Įtaka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006 m. "Sundance" kino festivalyje debiutavo filmas, kurio scenaristą Finn Taylor įkvėpė Darvino apdovanojimų interneto svetainėje aprašytos absurdiškų mirčių istorijos.

Nominuoti įvykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas iš nominuotų ivykių: Los Andžele (JAV) esančios sektos vadovas buvo įsitikinęs, kad gali išmokti vaikščioti vandeniu. Kartą, besitreniruodamas vonioje, paslydo ant muilo gabalėlio ir užsimušė.

Kitas įvykis: Šokęs su guma (bungee jumping) vaikinas teisingai apskaičiavo gumos ilgį, bet užmiršo faktą, jog guma taip pat ir išsitempia.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]