Daktaras Vatsonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Iliustracijoje – daktaras Vatsonas (kairėje) ir Šerlokas Holmsas

Daktaras Vatsonas (angl. Dr. Watson), visas vardas John H. Watson – išgalvotas personažas rašytojo Arthur Conan Doyle detektyviniuose kūriniuose apie seklį Šerloką Holmsą, yra pastarojo bičiulis, pagalbininkas, bendražygis. Daugelyje Conan Doyle knygų istorijos sekamos Vatsono pirmuoju asmeniu.

Šerloko Holmso ir daktaro Vatsono garsiausių istorijų rinkiniai yra nuolatos perleidžiami ir vieni labiausiai perkami, o kiekvienais metais sukuriamas bent vienas filmas. „Elementaru, Vatsonai“ – žymiausia ir daugiausiai cituojama Šerloko Holmso frazė.

Daugelyje kūrinių daktaras Vatsonas veikia Šerloko Holmso pavedimu, po to jam atsiskaitydamas apie nuveiktą darbą (pvz., „Baskervilių šuo“), nors kartais ir nelabai sėkmingai („Ledi Frensis Karfeks dingimas“). Gerokai nusileidžia žymiajam detektyvui savo pastabumu bei gebėjimu daryti atliktų stebėjimų išvadas. Kita vertus, jam neįkainojamai pasitarnauja: išgelbėja jo gyvybę ar bent jau protą („Velnio koja“), konsultuoja daugeliu klausimų, dažniausiai susijusių su medicina („Sidabras“, „Boskombo slėnio paslaptis“, „Kraujo spalvos etiudas“), nes pats buvo baigęs medicinos studijas Londono universitete.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]