Cheopsas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cheopsas
Cheopsas
Ketvirtoji Egipto dinastija
Mirė apie 2566 m. pr. m. e.
Vaikai Džedefrė
Egipto faraonas
Valdė ~25892566 m. pr. m. e.
Ankstesnis Sneferu
Vėlesnis Džedefrė
Vikiteka Cheopsas

Cheopsas (arba Chufu, m. apie 2566 m. pr. m. e.) – antrasis ir garsiausias ketvirtosios Egipto dinastijos faraonas. Valdė apie 25892566 m. pr. m. e. Jis pastatė Didžiąją Gizos piramidę.

Faraono vardai
G5
Aa24
Medžed(u) (mḏd)
G16
Aa24
r
Medžeder (mḏd-r)
G8
G5 G5
S12
Bikui-Nebu (bjkwj-nbw)
„Du auksiniai sakalai“
<
Aa1wfw
>
Chufu (ḫwfw)
Herodotas Cheops (Χέωψ)
Manetonas Souphis
Eratostenas Chnoubos
Cheopso piramidė

Faraono tikrasis vardas buvo Khnum-kuefui ar Khnum-khufwy, kas reiškia „Chnumas saugo mane“. Chufu yra šio vardo trumpinys, o Cheopsas − vardas, kuriuo faraoną vadino senovės graikai. Cheopsas buvo faraono Sneferu ir karalienės Heteferės I sūnus. Pagal Turino karalių sąrašą, Cheopsas valdė 23 metus, nors tikrasis valdymo laikotarpis tikriausiai buvo kur kas ilgesnis. Priešingai nei jo tėvas, jis buvo atsimenamas kaip žiaurus ir griežtas valdovas, tačiau šis požiūris gali būti paremtas vien vėlesnių autorių supratimu apie Didžiosios piramidės statybas. Cheopsas turėjo bent tris žmonas ir kelis sūnus, Džedefrė tapo jo įpėdiniu, po pastarojo valdė kitas sūnus Chefrenas. Cheopsas susilaukė dukters Heteferės, kuri tapo karaliene Hetefere II.

Cheopsas garsus dėl pastatytos Didžiosios Gizos piramidės arba Cheopso piramidės. Piramidė yra vienas iš septynių pasaulio stebuklų. Šalia jos buvo pastatytos mažesnės piramidės-palydovės, dedikuotos faraono žmonoms: Meritetes, Henutsen ir Džedefrės motinai, kurios vardas nežinomas. Sesuo Nefert-kau tikriausiai buvo ketvirtąja Cheopso žmona. Herodoto populiari istorija, kad Cheopso duktė užsiėmė prostitucija, kad surinktų lėšų statyboms, yra aiškus prasimanymas.

Daugiau reliktų, menančių jo valdymą neliko, išskyrus vieną miniatiūrinę statulėlę, rastą Abydoso šventykloje ir eksponuojamą Egipto muziejuje Kaire bei laidojimo valtį, rastą prie Cheopso piramidės, kur dabar ji ir eksponuojama. Jo mumija taip ir nerasta. Rastas tuščias sarkofagas Karalių menėje piramidės viduje, tačiau neaišku, ar buvo naudotas laidojimo tikslais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]