Bernard Courtois

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bernaras Kurtua (Bernard Courtois; 1777 m. vasario 8 d. – 1838 m. rugpjūčio 27 d.) – Prancūzijos chemikas, pirmasis izoliavęs morfiną ir jodiną.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kurtua gimė Dižone, augo prestižinėje jo tėvo darbo aplinkoje – Dižono akademijoje. Akademija, kur gyveno šeima, buvo nedidelis viešbutis, kuris buvo pritaikytas moksliniams tyrimams. Bernaro tėvas Žanas Batistas dirbo pas chemiką Luji Bernaro Gitono de Morvo, taip pat akademijos vaistinėje.

1799 m. Kurtua dirbo vaistinėje karinėse ligoninėse. 1802 m. dirbo su Armandu Seginu Politechnikos mokykloje tirdamas opiumą. Jiedu pirmieji išskyrė morfiną – pirmąjį žinomą alkaloidą iš opiumo. 1804–1805 m. Kurtua valdė šeimos verslą – kalio nitrato gamybą.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVII a. pab. – XVIII a. pr. pasižymėjo karais. Reikėjo daug parako ir salietros. Gaminant salietrą neužtekdavo vien tik augalijos – pradėjo naudoti ir dumblius. Juose ir rado naują cheminį elementą. Jodo atradimą priskiria vienam iš žinomų salietros gamintojų prancūzui Bernarui Kurtua. Savo veikloje mokslininkas pastebėjo, kad variniai katilai, kur buvo deginami rudi dumbliai – greitai deformuojasi, tarsi varį ardo kažkokia rūgštis. Norėdamas sužinoti to priežastį, Bernaras išsodino natrio druskas ir išgarino tirpalą, manydamas, kad gavo natrio sulfidą – įlašino sieros rūgšties ir staiga išsiskyrė violetiniai dūmai. Mokslininkas pakartojo bandymą, tik jau retortoje – Bernaras gavo blizgius juodus kristalus. Natrio jodido iš dumblių sąveikoje su sieros rūgštimi vienu iš produktų atsiranda grynas jodas:

2NaI + 2H2SO4 → I2 + SO2 + Na2SO4 + 2H2O

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]