Ašoka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ašoka
Maurijų imperatorius
Maurijų dinastija
Visas vardas Ašoka
Gimė 304 m. pr. m. e.
Patna, Indija
Mirė 232 m. pr. m. e.
Patna, Indija
Tėvas Bindusara
Motina Rani Dharma arba Shubhadrangi
Sutuoktinis (-ė) Maharani Devi
Vaikai Mahinda, Sanghamitta, Teevala, Kunala
Indija
Indija
Indija
Indija
Maurijų imperatorius
Kiti titulai Devanampriya Priyadarsi or Piodasses, Dhammarakhit, Dharmaraja, Dhammaradnya, chakravartin, Samrat, Radnyashreshtha, Magadhrajshretha, Magadharajan, Bhupatin, Mauryaraja, Aryashok
Valdė 273 m. pr. m. e. -
232 m. pr. m. e.
Pirmtakas Bindusara
Įpėdinis Dasaratha Maurya
Vikiteka Ašoka

Ašoka (304 m. pr. m. e., Patna, Indija – 232 m. pr. m. e., ten pat) – Maurjų imperatorius, valdė nuo 273 m. pr. m. e. iki mirties. Maurijų imperijos valdovas, suvienijęs Indiją. Atsisakė įvairios prabangos dėl savo imperijos gerovės. Savo valdymo metu bandė išpopuliarinti budizmą.

Viename iš savo Ediktų, kurio originalą ligi šiol galima perskaityti iškaltą uoloje, budistas imperatorius Ašoka skelbia:

„Niekas neturėtų gerbti vien savo religijos ir smerkti kitų religijas, bet kiekvienas turi gerbti kitų religijas, dėl vienos ar kitos priežasties. Taip darydamas, kiekvienas padės savajai religijai augti ir kartu parems kitas religijas. Veikdamas priešingai, kiekvienas kas duobę savo religijai ir kenks kitoms religijoms. Jeigu kas nors gerbia savo religiją ir smerkia kitas religijas, iš tiesų taip elgiasi, kadangi iš atsidavimo savo religijai galvoja: „Aš šlovinu savo religiją“. Bet tiktai priešingai, taip elgdamasis jis kuo rimčiausiai kenkia savo religijai. Tad santarvė yra gėris: tegu visi klausosi ir būna linkę klausytis kitų skelbiamus religinius mokymus.“ (cit.pagal W. Rahula „What the Buddha Taught“)

Ašoka
Gimė: 304 m. pr. m. e. Mirė: 232 m. pr. m. e.
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Bindusara
Indija
Indija
Indija
Indija
Maurijų imperatorius

273 m. pr. m. e. - 232 m. pr. m. e.
Vėliau valdė
Dasaratha Maurya