Avarija Trijų mylių saloje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lapeliai su įspėjimais apie remontą uždengė signalines lemputes, kurių nematydami operatoriai klaidingai įvertino padėtį
Trijų mylių salos avarijos metu išsilydžiusio reaktoriaus schema. 1 – kilpa A, 2 – kilpa B, 3 – ertmė, 4 – viršutinis dalinai išlydytų aktyvių elementų sluoksnis, 5 – pluta, 6 – lava reaktoriuje, 7 – urano ir cirkonio fragmentai, 8, 11 – žemyn nutekėjusi lava, 9 – pažeistos reaktoriaus valdymo sistemos gilzės, 10 – aktyvios zonos sienoje pralydyta skylė, 12 – pažeistos vamzdžių apsaugos zonos plytos.

Avarija trijų mylių saloje – 1979 m. įvykęs radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimas iš branduolinio reaktoriaus Trijų mylių salos branduolinėje jėgainėje, Pensilvanijos valstijoje, JAV.

Avarija prasidėjo 1979 m. kovo 28 d. ketvirtą valandą ryto, kai įvyko gedimai nebranduolinėje šalutinėje jėgainės sistemoje. Mechaninius defektus sukomplikavo operatorių valdymo klaidos ir nesugebėjimas suvokti situacijos, kas įvyko dėl nepakankamo darbuotojų apmokymo ir dviprasmiškų, klaidinančių indikatorių prastai sukonstruotame valdymo kambaryje. Incidento dydis ir sudėtingumas buvo suprastas per sekančias 5 dienas, kai buvo bandoma suvokti problemą, pranešti apie ją spaudai bei vietiniams gyventojams ir nuspręsti, ar reikalinga skubi evakuacija. Galų gale reaktorius buvo suvaldytas, nors tikslios incidento detalės buvo išsiaiškintos tik daug vėliau, kai buvo vykdomi išsamūs avarijos tyrimai. Tyrimų išvados teigė, kad „avarija arba nesukėlė nė vieno susirgimo vėžiu, arba sukėlė tokį mažą jų kiekį, kad niekada nebus įmanoma jų aptikti. Tą patį galima pasakyti ir apie kitus poveikius sveikatai.“

Po avarijos buvo surengta daug protestų ir demonstracijų prieš branduolinę energiją. Visuomenės reakciją į įvykį paaštrino painūs ir prieštaraujantys vienas kitam pareigūnų pranešimai bei 12 dienų prieš avariją išleistas populiarus filmas apie vos neįvykusią didelę branduolinės jėgainės katastrofą „The China Syndrome“ (liet. Kinijos sindromas). Iš dalies dėl šios avarijos, nuo 1979 m. buvo pradėta statyti mažiau branduolinių jėgainių ir buvo sugriežtinti joms keliami saugumo reikalavimai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]