Aptarimas:Trečiasis Reichas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Man atrodo, kad reikėtų įdėti šalies šabloną. -- Taccido, 2007 spalio 6, 18:27

Galima būtų --Pagonis 18:33, 2007 spalio 6 (EEST)

Turėtų būti toks sakinys:

„A. Hitleris gavo karinės žvalgybos informacijos apie tariamai planuojamą Raudonosios Armijos įsiveržimą.“

Čia bene pagrindinė priežasčių, kodėl vokiečiai užpuolė rusus, nes sąjungininkai (anglai) supjudė buvusius sąjungininkus, nacius ir komunistus, leidę vokiečiams gauti klaidingus žvalgibinius duomenis, pagal kuriuos jie (tariamai) turėjo informacijos apie rusų planuojamą puolimą. --Atlantas 09:18, 2007 Sausio 15 (EET)

Pasitikslinsiu. Teigiate, kad SSRS neketino pulti Vokietijos (Europos) ir tai tik britų triukas atitolinti nuo savęs karą? Jei ne atsipraau nesupratęs minties, jei taip turiu smarkiai paprieštarauti jau vien dėl pačio teiginio kuris yra labai diskutuotinas, ypač dabar. Ar teko kada skaityti V. Suvorovą (Rezuną) ar Meltiuchovą? Nesinori per daug išsiplėsti, bet štai pora nuorodų:
  1. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?4.25150 (nepatingėkite perskaityti visko, potekstę suprasit).
  2. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?5.40874 (dar tik bu=gimstanti diskusija, bet turėtų būti įdomu).
  3. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?2.26882
  4. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?22.438
  5. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?2.2160
  6. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?2.83
  7. http://www.antraspasaulinis.net/forum_viewtopic.php?2.15559
Nesakau, kad SSRS tikrai ruošėsi pulti Vokietiją, bet tokia prielaida egzistuoja ir šiuo metu atsiranda vis daugiau jos šalininkų. Norėjau tik pasakyti, kad kol kas šis klausimas susilaukia labai daug diskusijų todėl skelbti "to sakinio", kaip tiesą negalima - arba reik supažindinti su tokio teiginio problematika arba visai neminėti. Nors net jeigu ir ruošėsi tai nėra vienintelė priežastis, kita vertus, jei tikrai ruošėsi pulti tai grečiausiai būtų pagrindinė priežastis. -- jexter 11:32, 2007 Sausio 16 (EET)

"1941 m. birželio 22 d. Adolfas Hitleris davė įsakymą užpulti TSRS." Painiojamos įsakymo ir faktinio užpuolimo datos. Įsakymą rengti "Barbarosos" planą Hitleris pasirašė 1940 m. gruodį, o įsakymą įsiveržti į SSSR - aštuonios savaitės iki numatytos datos, t.y. 1941 m. balandžio 30 d. Birželio 18 d. Hitleris paskutinį kartą patvirtino, kad nekeičia savo sprendimo ir įsakymas lieka galioti. Na o birželio 22-oji tai jau faktinių karinių veiksmų pradžia.

Administracinio suskirstymo žemėlapis[redaguoti vikitekstą]

Užrašas po žemėlapiu skelbia: "Trečiojo Reicho administracinis suskirstymas 1943 m.", Tuo tarpu įdėmiau pažiūrėjus į žemėlapį aiškiai matosi parašyta, kad žemėlapis 1945 m.. Logiška, nes 1943 m., Vokietijai priklausė kur kas didesnės teirtorijos.

Pakeičiau žemėlapio aprašymą į "Trečiojo Reicho administracinis suskirstymas 1945 m.. jexter 13:06, 2008 balandžio 28 (EEST)

Arba žemėlapis buvo pakeistas, arba aš neįžiūrėjau... Atsiprašau už klaidą, turi būti 1943 m. jexter 17:02, 2008 balandžio 29 (EEST)
Nu ant pačio žemėlapio užrašyta, kad 1945 m., aprašyme, kad 1943 m., nors atrodo, kad administracinis suskirstymas nuo 43 iki 45 nebuvo keičiamas tai ir didesnio skirtumo nėra.--Dirgela 10:16, 2008 gegužės 1 (EEST)

Hitlerio likimas[redaguoti vikitekstą]

"Reicho kanceliarijos bunkeryje nusinuodijo pats A. Hitleris" - įsisenėjusi klišė, iš esmės nepagrįsta jokiais tiesioginiais įrodymais; Hitlerio lavoną identifikavo tik pagal žandikaulį, kurį "atpažino" Hitlerio stomatologo asistentė; ši išėjusi iš sovietinio lagerio, grįžo į Vokietiją ir iš karto atsisakė savo parodymų; ir tai visi įrodymai; Hitlerio likimas iš esmės neaiškus; yra kelios užuominos apie grupę vokiečių povandeninių laivų 1945 m. vasarą pasirodžiusių prie Urugvajaus krantų; CŽV nėrėsi iš kailio, norėdama sužinoti, kas jais atplaukė, bet nesėkmingai; tikslesnių detalių nėra; pamišusiu maniaku Hitleris atkakliai vaizduojamas sovietinėje literatūroje; tačiau gali būti, kad jis buvo pakankamai pragmatiškas žmogus ir laiku numatė atsitraukimo kelius, matydamas, jog karas pralaimėtas;

Vokietijos spec. tarnybos[redaguoti vikitekstą]

Paskaičius frazę "Vokietijos specialiųjų padalinių (Gestapo, SS)" gali susidaryti įspūdis, kad Gestapas ir SS tai skirtingos organizacijos; iš tikro Gestapas buvo SS 4-oji valdyba (kontražvalgyba) -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Sceptic (aptarimasindėlis)

Čia kaip pažiūrėsi, tiesiog organizacijų hierarchijoje gestapas buvo pavaldi "Reichssicherheitshauptamt" valdybai (ir iš esmės buvo IV RSHA valdyba) ir ši savo ruožtu buvo pavaldi SS. Labai grubiai galima visą tą darinį traktuoti kaip vieną organizaciją (SS), bet šiaip Gestapas turėjo savo autonomiją --... ausis aptarimas 12:14, 14 sausio 2011 (EET)[atsakyti]

Dėl pavadinimo „Trečiasis reichas“ rašybos[redaguoti vikitekstą]

Sveiki. Valstybinės lietuvių komisijos Konsultacijų banko puslapyje, skirtame žodžio „reichas“ vartojimui aptarti, minima, kad nacistinė Vokietija dar kitaip įvardijama kaip „Trečiasis reichas“[1]. „Reichas“ vokiškai reiškia „imperija“, o šis žodis, nepaisant to, kad yra daugelio istorinių valstybių (imperijų) pavadinimo dalis, taip pat yra rašomas iš mažosios. Panašu, kad šios pozicijos laikosi ir Visuotinė lietuvių enciklopedija [2]. --SeriousThinker (aptarimas) 12:19, 23 balandžio 2022 (BST)

Sveiki. Daugumoje kitų wiki „reichas“ rašomas iš didžiosios raidės, ypač valstybės kontekste. Be to, lietuviškoje medijoje žymiai dažniau sutiksite pavadinimą „Trečiasis Reichas“.--Ispanas (aptarimas) 14:51, 23 balandžio 2022 (EEST)[atsakyti]

Puslapio apsauga[redaguoti vikitekstą]

Ar nederėtų užrakinti straipsnį dėl nuolatinio vandalizmo? --Ispanas (aptarimas) 16:53, 26 liepos 2022 (EEST)[atsakyti]

Užrakinau porai mėnesių. Čia kažkoks užsienietis, matyt, vėjus išdarinėja. --Homo ergaster (aptarimas) 16:56, 26 liepos 2022 (EEST)[atsakyti]
Dėkui.--Ispanas (aptarimas) 17:01, 26 liepos 2022 (EEST)[atsakyti]

@Ispanas, būtų gerai nurodyti ir pilnus šaltinius, ne tik išnašas į juos.--Nestea (aptarimas) 20:01, 4 lapkričio 2022 (EET)[atsakyti]

Gerai, bus ir pilni šaltiniai.--Ispanas (aptarimas) 21:07, 4 lapkričio 2022 (EET)[atsakyti]
  1. {{cite web|http://www.vlkk.lt/konsultacijos/8652-treciasis-reichas
  2. {{cite web|https://www.vle.lt/straipsnis/treciasis-reichas/