Aptarimas:Programavimo kalba

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Na, PHP ar Perl priskirti skriptų kalboms galima tik remiantis jų taikymu, bet ne sintakse. PHP yra tipiška procedūrinė kalba, savo sintakse panaši į C, o Perl tai jau iš viso verta atskiro tipo ("belekokia"). Kiek pastebėjau, tai labai dažna klaida, kai tipiškiausias vykdymo metodas tampa "pagrindu" priskirti kalbą vienai ar kitai rūšiai pagal sintaksės pobūdį. Jei kalbėti apie sintaksę, tai skriptinimo kalbos būtų UNIX sh skriptų kalba, DOS .BAT failų kalba, BASIC ir pan. kalbos, kuriose programos analizė/vykdymas gali būti įgyvendintas, skaidant (vienos eilutės) sakiniais, neįvykdžius išankstinės programos analizės (programa gali būti vykdoma, net nežinant, kokiais operatoriais ji baigsis). --Tractor 16:02, 28 Sau 2005 (UTC)

Programų teksto spalvinimas[redaguoti vikitekstą]

Manau, kad reikėtų programų pavyzdžiuose kažkuo pakeisti <font color=blue>. Deklaruojame, kad Vikipedija pateikiama XHTML kalba, kuri yra paremta XML sintakse. Pastaroji reikalauja parametrų reikšmes rašyti kabutėse: <font color="blue">. Tačiau XHTML iš viso nėra elemento font. Išvaizda turėtų būti aprašoma <style> elementu. Toks spalvinimas labai patogu programuotojui, bet ar reikia spalvinti enciklopediją? Kitų kalbų straipsniai Vikipedijoje nenuspalvinti. --Mykolas OK

Šiaip nuspalvinus išryškinami skirtingi kalbos elementai, tai nemanau kad čia programuotojam svarbu, kaip tik žymiai svarbiau mažiau žinantiems. O dėl stilių - jei yra noro, visada galima stilius apsibrėžti. knutux 11:14, 2007 Vasario 28 (EET)
Bet ar reikia tokių stilių? Kitos kalbos apsieina be jų. Tačiau galime parodyti kitiems gerą pavyzdį apibrėždami globalų stilių "keyword", tada vietoj <font color="blue"> rašytume <span class="keyword">. knutux, gal gali sukurti globalų tokį stilių, tada aš paredaguočiau programų pavyzdžius. --Mykolas OK
Sukūriau ([1]), atsinaujinus užkešuotus stilių failus turėtų jau ir veikti. knutux 11:39, 2007 Vasario 28 (EET)
Puiku! Bandau:
#!/usr/local/bin/perl -Tw
use strict;

Programų pavyzdžiai[redaguoti vikitekstą]

Daugeliui programų paeikiamas pavyzdys "Sveikas, Pasauli!". Kaip jau rašiau Aptarimas:SQL, kai kurioms kalbomis šis pavyzdys netinkamas. SQL atveju iš šio pavyzdžio atrodo, tarsi tai būtų kažkokia labai sudėtinga kalba. Kitose kalbose, kur šis pavyzdys užima kelias eilutes, jis iliustruoja vienintelę išvedimo (spausdinimo) galimybę. Manau, kad "Sveikas, Pasauli!" yra pavyzdys, kurį kiekvienu atveju rekėtų pakeisti kuo trumpesniu pavyzdžiu, charakterizuojančiu konkrečią kalbą. Ką manote, kolegos rredaktoriai? --Mykolas OK

Na aš visą laiką apie "Hello, World" galvoju ne kaip apie eilutės išvedimo programą, bet kaip apie ypač paprastą tos kalbos ypatybes atvaizduojančią programėlę. Taigi, visai pritariu, kad reikia kiekvienai kalbai rasti vaizdžiausią pavyzdį. knutux 11:36, 2007 Vasario 28 (EET)

Programų sudėtingumas[redaguoti vikitekstą]

Labai subjektyvus ir sąlyginis įvertinimas. Kaip palyginti tą „sudėtingumą“? Panašumu į natūralią kalbą? Simbolių skaičiumi tai pačiai funkcijai realizuoti? Jau nekalbu, kad toliau pateikiamas iš esmės neteisingas tekstas. „BASIC labai paprastus algoritmai turi būti suprogramuoti labai paprasta, sudėtingiems algoritmams skirtos kitos kalbos.“ Tai kad BASIC yra Turing complete kalba. Gerokai supaprastinus ir nesigilinant į niuansus tai reiškia, jog ja galima suprogramuoti bet ką :) Taigi, siūlau tą dalį pašalinti. Tas pats ir su „abstrakcijos lygiais“. Kas yra „sisteminės kalbos“? Negirdėjau tokios sąvokos, gal galima nuorodą? Kalbos klasifikuojamos pagal kartas (pirma, antra, trečia, ketvirta, kartais išskiriama penkta). ghoul 20:08, 2007 Lapkričio 4 (EET)

Apibrėžimas[redaguoti vikitekstą]

Sakyčiau programavimo kalbos skirtos ne aprašyti mašinų funkcionavimą o duoti mašinoms nurodymus. Panašiai yra ir angliškoje vikipedijoje (control behavior). --Nomad 17:20, 2008 spalio 7 (EEST)

Pataisiau apibrėžimą. --Vpovilaitis apt. 17:26, 2008 spalio 8 (EEST)

Dar įdomesnis toks teiginys: Programavimo kalbos sukurtos tam, kad programuotojai galėtų žymiai paprasčiau rašyti programas, nei jie tai darytų programuodami mašinos kodu ar žemo lygio kalbomis (pvz., Asembleriu). Sačiau, truputį nusivažiuota. Nebent programming language ir programavimo kalba yra labai skirtingi dalykai, todėl asembleris nėra laikomas programavimo kalba o yra laikomas tiesiog žemo lygio kalba ;) Ir apskritai straipsnyje yra daugiau panašių abejotinų vietų. --Nomad 17:23, 2008 spalio 7 (EEST)

Perrašiau šią vietą, nes taip tikrai nėra. --Vpovilaitis apt. 18:29, 2008 spalio 8 (EEST)