Aptarimas:Paukščiadubeniai dinozaurai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koki proga pervadinta į vienaskaitą? Gi tik gentys ir rūšys vienaskaita vardinamos... * Hugo ¿díme? 00:05, 2007 spalio 28 (EEST)

Pagal kieno taisykles? Nes kitose vikipedijose viskas vienaskaita. - andrius.v 00:09, 2007 spalio 28 (EEST)

Wikipedia:Vardinimo taisyklės: Gyvūnai, augalai ir kiti organizmai

Straipsnius apie konkrečią rūšį vardinti laikantis vienaskaitos taisyklės, straipsniams apie rūšių grupes galima naudoti daugiskaitą, jei vienaskaitos forma vadinama ir konkreti rūšis.

Taip pat siūlau atsivelgti, kad visur lietwiki be išimčių būriams, eilėms, karalystėms, šeimoms įvardinti naudojama daugiskaita. Šiuo atveju kitos wikipedijos ne pavyzdys, kadangi arba jos naudoja lotynišką pavadinimą, arba turi savas vardinimo tradicijas. Lietuvoj gi tradicija kaip Rusijoj ar Lenkijoj naudoti daugiskaitą. * Hugo ¿díme? 00:11, 2007 spalio 28 (EEST)

jei vienaskaitos forma vadinama ir konkreti rūšis.. Šiuo atveju konkrečios rūšies "paukščiadubenis dinozauras" nėra. Tai kame problemos? - andrius.v 00:13, 2007 spalio 28 (EEST)

Dar noriu priminti, kad wikipedija ne vieta naujovėms ir saviems išradimams, todėl patariu laikytis priimtos praktikos ;) * Hugo ¿díme? 00:16, 2007 spalio 28 (EEST)

Veinas iš tų atvejų, kai nusistovi keistos ir nelogiškos tradicijos. Jei taisyklėse buvo aptarta vienaip, o daroma visvien "pagal kažkokias tradicijas", tai kam tada skirtos tos taisyklės? Čia daugiau retorinis klausimas... - andrius.v 00:18, 2007 spalio 28 (EEST)
Ir kas per naujovės?? "Straipsnius apie konkrečią rūšį vardinti laikantis vienaskaitos taisyklės, straipsniams apie rūšių grupes galima naudoti daugiskaitą, jei vienaskaitos forma vadinama ir konkreti rūšis.". Tai kokios čia naujovės? - andrius.v 00:18, 2007 spalio 28 (EEST)

Na čia turbūt taisyklėse perdaug neapibrėžtai parašyta. Ryt jei nepamiršiu paieškosiu kokio VLKK nutarimo šiuo klausimu. Biologai visad vardna daugiskaita ir nemato tame bėdų, nežinau kodėl Tamstai čia kažkokios problemos iškilo... * Hugo ¿díme? 00:21, 2007 spalio 28 (EEST)

Atsiprašau, bet problemos ne man, laikiausi Vikipedijos taisyklių ir tiek :-) Tiesiog tada reikia atidžiau sudarinėti tas taip brukamas taisykles, nes visų pirma siūloma jas pasiskaityti naujokams :-) P.S. Gi nepuoliau pervardinėti, kogi taip niršti? :-) - andrius.v 00:23, 2007 spalio 28 (EEST)

Tikrai ne nirštu :) Tiesiog noriu, kad būtų nuoseklumas biologijos srityje. * Hugo ¿díme? 00:26, 2007 spalio 28 (EEST)

Šiaip yra Algirdas kažkada apie tai aiškinęs, bet nelabai supratau ir Vardinimo taisyklėse užrašiau būtent taip. Esmė matyt, kad biologai naudoja daugiskaitą ir tada, kai gali būti painiava ir tada kai jos nėra, tuo tarpu Vikipedijoje nurodoma visur naudoti vienaskaitą, nebent iškiltų painiava arba kokiais specialiais atvejais. Būtų gerai, kad kas pasiūlytų atitinkamą Vardinimo taisyklių pakeitimą, jei reikia, kad visi taksonai aukštesni už rūšį vardinami daugiskaita.--Dirgela 22:18, 2007 spalio 29 (EET)

Tai aš pakeičiau šiek tiek, kad būtų aiškiau, nes jau įprasta ir reiktų tęsti šią tradiciją, kad viską aukščiau genties vardinti daugiskaita. Vienintelis taksonas yra gentis, kur vardinama ir daugiskaita (paprastai gyvūnai) ir vienaskaita (paprastai augalai). * Hugo ¿díme? 22:35, 2007 spalio 29 (EET)