Aptarimas:Jonas Vileišis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sutinku, kad "r." arba "raj." reikia įtraukti į skliaustus, bet dėl vietovardžių formų rašymo prie gimimo ir mirties datų verta pagalvoti. Esmė tame, kad biografijų tyrinėtojui ar šiaip kokiam studentėliui, rašančiam daktaro disertacijos vertą kursinį darbą, dažniausiai tenka identifikuoti vietovę su dabar realiai egzistuojančia jos pavadinimo forma. Ne kartą ir pačiam teko su tuo susidurti. Laimė, kad elektroninė enciklopedija leidžia biogramos tekste parašyti senąjį, gyvenamaisiais laikais naudotą pavadinimą, o nuorodą dėti į šiuolaikinį pavadinimą. (Nors nenorėčiau to taikyti, tarkim, Karaliaučiaus krašto vietovardžiams). Panašiai daro ir kitų kalbų Wikipedai. Kol dar tų biogramų lietuviškoje versijoje nėra daug, reiktų tik susitarti, kokią formą naudoti.

Ir dar. Esu šioks toks savivaldos teoretikas ir praktikas, todėl mane šiek tiek šokiravo Lietuvos administracinis suskirstymas rajonais Wikipedijoje. Lietuva yra suskirstyta valstybiniais teritoriniais dariniais - apskritimis ir savivaldos teisę turinčiomis teritorijomis - savivaldybėmis. Kelios savivaldybės jau dabar nebeturi pavadinime žodžio "rajonas", o Seime guli įstatymo pataisos iš viso atsisakyti šio sovietinio relikto savivaldybių pavadinimuose ir naudoti jį tik miestų dalims, dabar vadinamoms mikrorajonais, pavadinti. Tad gal iš karto reiktų naudoti tokias formas, kaip "Kelmės savivaldybė", o ne "Kelmės rajonas". Bijau, kad kai lietuviška Wiki turės tiek straipsnių, kiek angliška, su nuorodomis bus sunku susigaudyti.

Pagarbiai, Lazdynas 09:03 5 sausio 2006

Dėl savivaldybių - dabartinė oficiali forma yra Kelmės rajono savivaldybė ir panašiai, taigi žodis rajono turi likti straipsnių pavadinimuose (išskyrus naujasias savivaldybes, kur ir dabar pavadinime nėra žodžio "rajonas"). Jei oficialūs pavadinimai bus pakeisti, pervadinsime ir straipsnius, o redirect'ai liks (kaip ir dabar iš Kelmės rajonas ir analogiškų psl) - taigi su nuorodų susigaudymais nebus didelių bėdų. O dėl pastabos "Lietuvos administracinis suskirstymas rajonais Wikipedijoje" nelabai suprantu kurioje vietoje taip suskirstyta? knutux 10:18, 5 Sausio 2006 (EET)