Alumniportal Deutschland

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Portalo ženklas

Vokietijos alumnų portalas – ne pelno siekianti visuomeninė interneto svetainė, skirta Vokietijos alumnų asmeniniam bendravimui ar komunikacijai akademinėje ir profesinėje srityse. Vokietijos alumnai – žmonės iš viso pasaulio, studijavę, atlikę mokslinius tyrimus, dirbę, kėlę kvalifikaciją, dalyvavę kalbos kursuose, stažavęsi Vokietijoje ar vokiškoje įstaigoje užsienyje. Naudojimasis Vokietijos alumnų portalu ir jo teikiamomis paslaugomis – nemokamas.

Kooperacinį projektą vykdo penkios Vokietijos tarptautinio bendradarbiavimo organizacijos. Portalą finansuoja Vokietijos Federalinė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros ministerija.

Vokietijos alumnų portalas
Įkurtas 2008 m. rugsėjo mėn.
Būstinė Vokietija
Darbuotojų skaičius 12[1]
Interneto svetainė http://www.alumniportal-deutschland.org

Tikslai, uždaviniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alumnų portalas Vokietijos alumnams suteikia galimybę palaikyti bendravimą su Vokietija – užmegzti ir gilinti asmeninius ryšius, kontaktus su Vokietijos ar tarptautinėmis organizacijomis, įmonėmis, aukštosiomis mokyklomis, alumnų draugijomis ir pan. Svetainėje veikia tarptautinė darbo pasiūlymų birža, teikiama informacija apie kvalifikacijos kėlimo kursus, renginius bei įvykius visame pasaulyje, redakcijos skiltyje skelbiami straipsniai ekonominėmis, švietimo, mokslo, kultūros, visuomeninio gyvenimo temomis, Vokiečių kalbos skirsnyje pateikiama informacija apie vokiečių kalbos mokymąsi. Kita svarbi Alumnų portalo dalis – internetinės bendruomenės rubrika. Vokietijos alumnų portalu gali naudotis kiekvienas Vokietijos alumnas, nepriklausomai nuo to, kas jį rėmė viešnagės Vokietijoje metu.

Portale prisiregistravusios organizacijos naudodamosi gausiu kontaktų sąrašu gali efektyviau plėtoti savo alumnų veiklą. Portale ypatingas dėmesys skiriamas Vokietijos alumnų potencialui ekonominio bendradarbiavimo srityje – tiek alumnai, tiek įmonės čia ras darbuotojų, ekspertų ar bendradarbiavimo partnerių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Darbas su alumnais, taigi su žmonėmis, baigusiais mokslus, studijas ar kursus Vokietijoje, paprastai vyksta ne centralizuotai, o atskirai tam tikrose paramos organizacijose. Tačiau apie 80 proc. užsienio šalių absolventų, t. y. apie 14 tūkst. žmonių kasmet, savo studijas ar stažuotes dengia asmeninėmis lėšomis (laisvai judantys studentai). Kontaktų užmezgimas su šiais alumnais iki šiol reikalavo labai kruopščių, išsamių ir ilgai trunkančių paieškų.

Dėl šios priežasties buvo nuspręsta įkurti Vokietijos alumnų portalą. Tai – vienintelė tokio pobūdžio svetainė, jungianti Vokietijos alumnų veiklą ir vienijanti įvairialypes Vokietijos alumnų kompetencijas bei potencialą – patiems alumnams, juos rėmusioms organizacijoms ir visoms Vokietijos įmonėms ar organizacijoms visame pasaulyje, kurioms reikia partnerių ar darbuotojų. Šiuo metu portale prisiregistravę daugiau nei 32 tūkst. vartotojų iš 184 pasaulio šalių (2011 m. liepos mėn. duomenys).[2]

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbiausias Vokietijos alumnų portalo akcentas – internetinės bendruomenės rubrika. Norint naudotis jos teikiamomis paslaugomis reikia nemokamai registruotis portale. Šiame socialiniame tinklalapyje alumnai gali užmegzti ir palaikyti ryšius vieni su kitais, įmonėmis ar organizacijomis. Be to, portale suteikiama galimybė kurti asmeninius tinklaraščius.

Daugelyje sričių laisvai prieinamoje „Infotekoje“ galima rasti specializuotų pasiūlymų, tarptautinę darbo pasiūlymų biržą, renginių ir įvykių kalendorių, naudingų pasiūlymų ir nuorodų, susijusių su vokiečių kalba, įvairių sričių studijų ar kvalifikacijos kėlimo kursų pasiūlymų, redakcijos skiltį su straipsniais ekonominėmis, švietimo, mokslo, kultūros, visuomeninio gyvenimo temomis. Įmonės, įstaigos ar organizacijos darbo biržoje gali siūlyti laisvas darbo vietas, teikti darbo pasiūlymus arba alumnų duomenų bazėje ieškoti darbuotojų, skelbti informaciją apie renginius ar rasti partnerių, ekspertų visame pasaulyje. Visa pagrindinė informacija Vokietijos alumnų portale pateikiama vokiečių ir anglų kalbomis. Bendrauti portale galima bet kokia kalba.

Rėmėjai ir partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokietijos alumnų portalas vienija įvairių sričių asmenis ir įmones ar organizacijas. Kooperacinį projektą vykdo penkios Vokietijos tarptautinio bendradarbiavimo organizacijos:

Projektą remia daugiau nei dešimt „strateginių partnerių“, tarp kurių – Vokietijos užsienio reikalų ministerija, Vokietijos federalinė švietimo ir mokslo ministerija, įvairūs politiniai fondai kaip Frydricho Eberto fondas, Konrado Adenauerio fondas ir Heinricho Biolio fondas.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Alumniportal Deutschland duomenimis
  2. Vokietijos alumnų portalo duomenimis
  3. žr. Vokietijos alumnų portalo partnerių puslapį internete

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]