Šefildas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šefildas
angl. Sheffield
      
Miesto rotušė
Laiko juosta: (UTC+0)
------ vasaros: (UTC+1)
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Šalis Anglija Anglija
Grafystė Pietų Jorkšyras
Gyventojų (2019) 584 853
Plotas 367,9 km²
Tankumas (2019) 1 590 žm./km²
Tinklalapis [1]
Vikiteka Šefildas
Kirčiavimas Šèfildas

Šefildas (angl. Sheffield) – miestas šiaurės Anglijoje, 5-as pagal dydį Jungtinės Karalystės, 74-as Europos žemyno miestas.

Per miestą teka Dono upė. Mieste yra Šefildo (XIII a.) ir Manoro (XVI a.) pilių liekanos. Šiose pilyse 1571–1583 m. buvo kalinta Škotijos karalienė Marija Stiuart. Yra keletas muziejų: Šefildo miesto muziejus (kartu ir Mapino meno galerija), Kelhamo salos industrijos muziejus, Filosofijos draugijos muziejus ir kt.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas kilo nuo Šyfo (angl. Sheaf) upės, kurios ištakos buvo lauke (angl. field) netoliese (dabar miesto priemiesčių teritorijoje). Normanams užkariavus Angliją, buvo pastatyta pilis, prie kurios ėmė augti nedidelis miestelis. Nuo 1296 m. tuometinėje Turgaus aikštėje (nuo XX a. 7 dešimtmečio Pilies, angl. Castle Square) pradėti rengti turgūs. Šioje aikštėje 1854 m. buvo pastatytas paminklas poetui E. Eliotui, vėliau 1875 m. perkeltas Vestono (angl. Weston) parką.

Žinoma, kad jau XIV a. mieste buvo gaminti peiliai. Miestas pradėjo ypatingai garsėti XIX a. įvedus daug naujovių plieno pramonėje – vėliau ir nerūdijantį plieną. Ir šiandien apie pusė chirurgijoje naudojamų skalpelių yra pagaminta Šefilde.

Šefildas yra garsus ir tuo, kad jame 1977 m. susikūrė legendinė britų roko grupė Def Leppard, kuri aktyviai koncertuoja ir iki šių dienų.

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pro miestą eina geležinkelis, kurio pagrindinė stotis yra miesto pietryčių rajone. 18 km nuo miesto centro yra tarptautinis Robino Hudo vardo Donkasterio aerouostas. Pro miestą eina M1 (jungiantis su Londonu ir Lydsu) ir M18 greitkeliai. M18 netoli Šefildo atsišakoja nuo M1 link Donkasterio aerouosto ir Hamberio.

Švietimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas turi du universitetus (Šefildo universitą ir Šefildo Hallam universitą), kuriuose mokosi apie 45 tūkst. studentų. Tačiau tėra tik du koledžai: Šefildo koledžas, įsteigtas sujungus kitus 6 miesto koledžus ir Longley parko Šeštosios formos (Sixth Form) koledžas (nuo 2004 m.). Iš 7 privačių mokyklų paminėtinos Birkdale mokykla (berniukams) ir Šefildo aukštesnioji mergaičių mokykla.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šefildo futbolo klubas Sheffield FC laikomas seniausiu futbolo klubu pasaulyje. Jį 1857 m. spalio 24 d. įkūrė kriketo žaidėjai. Pirmuoju klubo sekretoriumi ir kapitonu tapo Nathaniel’is Creswick’as. 1857 m. Šefilde atspausdintos ir pirmosios futbolo taisyklės. 1860 m. Šefilde įkurtas ir antrasis pasaulyje futbolo klubas Hallam FC. Jis vis dar tebežaidžia seniausioje pasaulyje futbolo aikštėje greta Krospulo (angl. Crosspool) priemiesčio. Miesto klubai Sheffield Wednesday FC ir Sheffield United FC žaidžia Anglijos Football League Championship lygoje.

Mieste 1966 m. vyko VIII pasaulio futbolo čempionatas, o 1996 m. – X Europos futbolo čempionatas.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šefildas – kelionių gidai, susiję su straipsniu