Yamaha YZF R1

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Yamaha YZF-R1 motociklas, pristatytas 1998, yra Yamahos trečiosios kartos litro – klasės Genesis motociklas. Po pristatymo jis buvo laikomas motociklu, kuris yra arčiausiai tikrų sportinių motociklų klasės – dėl neįtikėtinos akceleracijos, stabdymo ir daug platesnių valdymo galimybių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradedant modeliu FZR1000 1988 metais, Yamaha pristatė keletą motociklų, sukurtų pirmą kartą naudojant keturkampio formos aliumininį rėmą, naujausias įsiurbimo ir išmetimo technologijas, panaudojant ir 5 vožtuvų cilindre galvutę. Aliuminio rėmas labai lengvas ir stiprus lyginant su plieniniu, valdymas ir stabdymas smarkiai pagerėjo, lyginant su seno tipo plieniniais rėmais. Šie privalumai darė FZR1000 tikrai išskirtiniu, ir daugelis išbandžiusiųjų šį motociklą vadino „dešimtmečio motociklu“. Kitus ketverius metus Yamaha mėgavosi dideliais pardavimais ir sėkme lenktynėse.

1998[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yamaha išleidžia YZF-R1. Sutrumpinta ratų bazė leido staigiau valdyti motociklą ir optimizavo svorio centrą. Naujai išleistas modelis Yamaha YZF-R1 buvo gaminamas baltos, raudonos ir mėlynos spalvos. Europoje populiariausia buvo mėlyna motociklo spalva.

1999[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

'99 R1 versijoje buvo padaryti tiktai smulkūs pakeitimai, neskaitant išvaizdos.

2000[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 metais Yamaha pristatė seriją pakeitimų, pagerinančių motociklą. R1 buvo puikus motociklas trumpiems nuotoliams, tačiau dėl savo staigaus valdymo buvo nelabai mėgiamas tolimų atstumų vairuotojų.

2001[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 buvo pirmieji metai, kai R1 pateko tarp galingiausių motociklų, ir paskutinieji metai, kai Yamaha šiame modelyje naudojo variklį su karbiuratorium. Vėlesni modeliai turėjo kuro įpurškimo sistemas.

2004[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujoji kuro įpurškimo sistema buvo pristatyta 2004 metais.

2007–2008[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visiškai naujas YZF-R1 2007 metų modelis buvo pristatytas 2006 metų spalio 9 d. Naujovė yra Yamaha mikroprocesoriaus valdomas įsiurbimas.

Įdomybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotykių ieškotojas Nick Sander pasirinko Yamaha R1 buv savo rekordui pasiekti. Šiuo motociklu jis apvažiavo aplink pasaulį.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]