WYSIWYG

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
OpenOffice.org Rašyklės langas su KMTIB naudotojo sąsaja

WYSIWYG, tai What You See Is What You Get akronimas (liet. Kaip Matai Taip Ir Bus (KMTIB), kuris naudojamas kalbant apie kompiuterines programas, kurių darbinio turinio išvaizda rengimo metu yra labai panaši į galutinio produkto išvaizdą. Dažnai vartojamu teksto rengyklės atveju KMTIB sąvoka reiškia, kad redaguojamo teksto išvaizda ekrane bus identiška atspausdinto teksto išvaizdai. Neretai ir kalbant apie kitas programas, kaip, pavyzdžiui, interneto puslapių rengykles, jos apibūdinamos kaip KMTIB programinė įranga.

Reikšmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Terminas dažniausiai apibūdina du dalykus:

  • naudotojo sąsają, kuri leidžia naudotojui matyti kažką labai panašaus į galutinį vaizdą, kol dokumentas ar atvaizdas dar tebėra kuriamas. Pavyzdžiui, naudotojas teksto rengyklėje gali matyti kaip dokumentas atrodys, kai bus baigtas, t. y. išspausdintas ant popieriaus lapo.
  • galimybę redaguoti dokumentą nerašant komandų, o tik pagal nuožiūrą pele ir klaviatūra tvarkyti norimą gauti vaizdą.

Daugelyje situacijų juntamas nežymus skirtumas tarp „to ką matote“ ir „to ką gaunate“. Iš tiesų programos naudotojui dažnai siūlo įvairius WYSIWYG režimus su skirtingais realistiškumo lygiais:

  • Kompozicijos režimas, kuriame matoma kažkas panašaus į būsimą rezultatą, bet su papildoma informacija, kurios nebus galiniame rezultate, kaip, pavyzdžiui, tarpai tarp skyrių ar nespausdinami simboliai.
  • Maketavimo režimas, kuriame matoma kažks panašaus į būsimą rezultatą, bet kartu ir papildomi objektai, kurie padeda taisyklingai ir tiksliai sumaketuoti gaminamą darbą, kaip, pavyzdžiui, paraščių linijos.
  • Peržiūros režimas, kuriame programa bando kiek gali tiksliau ekrane atvaizduoti būsimą objektą.