Vikipedija:Paveikslėliai nėra papuošimui

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Vikipedijos straipsniuose paveikslėliai naudojami papildomai informacijai, kurią būtų sunkiau perteikti be paveikslėlių. Jie nėra tik straipsnio papuošimas, todėl turi turėti konkrečią paskirtį. Paveikslėlis turi būti tiksliai ir enciklopediškai aprašytas, kad skaitytojui būtų aišku, kas tiksliai ten vaizduojama. Aprašyme galima nurodyti ir platesnį kontekstą, jei be jo nebūtų aišku, kodėl paveikslėlyje vaizduojami dalykai yra svarbūs. Jei paveikslėlyje vaizduojama nuotrauka arba paveikslas, svarbu parašyti jo autorių ir datą. Jei nežinomi, parašyti, kad nežinomi. Jei paveikslėlis vaizduoja kažkokią svarbią straipsnio objekto savybę, kurios nesimato kituose paveikslėliuose, svarbu tą parašyti. Jei paveikslėlis vaizduoja istorinį asmenį, svarbu tiksliai aprašyti, kas tiksliai ten yra: to laikmečio biustas? Žymiai vėliau sukurtas biustas? To laikmečio biustas, restauruotas mūsų laikais? To laikmečio biustas, bet tik spėjama, kad jis vaizduoja aprašomą asmenį? Mūsų laikais sukurtas biustas? Ir panašiai.

Jei atrodo reikalinga įdėti kelis skirtingus paveikslėlius, kad skaitytojas geriau susidarytų aprašomo straipsnio objekto vaizdą, pvz., kalnas iš įvairių perspektyvų ir pusių, tokius geriausia dėti į galeriją straipsnio pabaigoje (<gallery> </gallery>). Jei nėra aišku, ką būtent ketinama parodyti tuo paveikslėliu, ko straipsnyje dar nėra parodyta kitais paveikslėliais, greičiausiai paveikslėlio dėti neverta visai. Ką paveikslėlis vaizduoja konkrečiau, dažniausiai galima rasti jo aprašyme Wikimedia Commons duomenų bazėje. Dėl šių pačių priežasčių, keliant paveikslėlius į Wikimedia Commons, svarbu aprašyme nurodyti kaip galima daugiau duomenų.

Aprašymų pavyzdžiai[redaguoti vikitekstą]

Žemiau duoti tinkami aprašymai yra tik pavyzdžiai, nereiškia, kad jais reikia sekti pažodžiui, svarbu tik, kokią informaciją jie perteikia. Taip pat nereiškia, kad jų negalima dar labiau praplėsti.

Paveikslėlis Netinkamas aprašymas Tinkamas aprašymas Paaiškinimas
Dovydas įveikia Galijotą Karavadžo paveikslas „Dovydas ir Galijotas“, 1600 m.
„Cormorant“ „Cormorant“ pakyla iš po vandens. Koncepcijos piešinys Nežinant neaišku, ką jis ten daro, levituoja virš vandens ar leidžiasi ant vandens. Galimybė pakilti iš povandeninio laivo iš po vandens buvo svarbi šio orlaivio savybė, kurią paveikslėlis iliustruoja. Ir be abejo svarbu paminėti, kad čia tik dailininko įsivaizdavimas, nes pats prietaisas dar net nėra pagamintas.
Pelkinis melsvys Preparuotas Pelkinis melsvys, apatinė sparnų pusė Vienintelė priežastis įdėti šį paveikslėlį yra parodyti, kaip apatinė sparnų pusė skiriasi nuo viršutinės. Neišsididinus nevisada bus akivaizdu, kad žiūrime į apatinę pusę. Kadangi tai yra pagautas ir preparuotas drugys, būtų gerai nurodyti datą ir vietovę, kadangi drugių išvaizda kartais gali skirtis priklausomai nuo vietovės. Kad preparuotas o ne gyvas gana akivaizdu, vis tiek nepakenks šį faktą pabrėžti, nes proceso metu spalvos taip pat gali šiek tiek pakisti. Jei konkrečių drugių išvaizda skiriasi priklausomai nuo lyties, taip pat svarbu paveikslėlio aprašyme nurodyti lytį. Šiuo konkrečiu atveju Wikimedia Commons aprašyme deja visa tai nenurodyta, todėl paveikslėlis neturi daug vertės.
Timūras / Timūro biustas Timūro veido bruožų rekonstrukcija, M.Gerasimov, 1941 m. Tai nėra senovinė skulptūra.
Imperatorius Mansa Musa Mansa Musos paveikslas iš Katalonų atlaso (1375 m.), piešė Abraham Cresques iš Maljorkos. Mansa Musa vaizduojamas su europietiško stiliaus karūna, rankoje laiko aukso grynuolį. Aprašymas suteikia daug daugiau konteksto ir padeda geriau suprasti paveikslą. Pvz., žinodami, kad jį piešė europietis XIV a., o ne pvz afrikietis, galime tikėtis, kad Mansa Musa yra vaizduojamas labiau pagal tuometinį europietišką įsivaizdavimą. Taip pat, galime plačiau pasiskaityti apie Katalonų atlasą, iš kurio paveikslėlis paimtas, kad turėtume dar daugiau konteksto.