Vikipedija:Botų naudojimas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Botai – specialūs naudotojai (kompiuterinės programos), keitimus darantys automatiškai, be tiesioginio žmogaus – boto operatoriaus – įsikišimo. Tai reiškia, kad boto operatoriui nereikia patikrinti ir patvirtinti kiekvieno boto keitimo, o tik jį paleisti, sustabdyti, nustatyti parametrus ir pan. Botais taip pat laikomos programos, kurių atliekami pakeitimai tik kai kuriais atvejais turi būti patvirtinti ar parinkti operatoriaus.

Botai gali redaguoti Vikipediją greičiau už kitus naudotojus, jų keitimai mažiau stebimi, ir klaidos atveju botas gali pridaryti daugiau žalos, negu paprastas naudotojas. Dėl viso to botams keliami didesni reikalavimai ir jų naudojimas yra ribojamas čia nurodytų taisyklių.

Botų registravimas[redaguoti vikitekstą]

Tam, kad galėtų veikti Vikipedijoje, botai turi būti užregistruoti ir gauti leidimą. Prašymai užregistruoti botą teikiami puslapyje Vikipedija:Botai. Prašyme reikia nurodyti:

  • boto operatorių,
  • registravimą kituose Vikipedijos projektuose,
  • boto darbo režimą (kiek jis yra automatinis ar pusiau automatinis),
  • boto darbo dažnumą,
  • boto atliekamas funkcijas,
  • kitas svarbias boto programos ypatybes.

Botus registruoja biurokratai, įsitikinę, kad atitinkamas botas tenkina keliamus reikalavimus. Užregistruoti botai gauna „boto vėliavėlę“, kuri leidžia jiems dirbti neužteršiant Naujausių keitimų puslapio. Prireikus (pavyzdžiui, jei botas nėra išbandytas), biurokratai gali suteikti botui „vėliavėlę“ bandomajam laikotarpiui.

Jei boto operatorius nutaria registruotą botą naudoti papildomoms funkcijoms vykdyti, rekomenduojama paduoti papildomą prašymą.

Kai kurie botai gali gauti „globalią boto vėliavėlę“ pagal atitinkamas Metaviki taisykles (m:Bot policy). Tokie botai taip pat turi būti registruojami darbui Lietuviškoje Vikipedijoje, bet tokiu atveju biurokratai registravimo procedūrą gali supaprastinti.

Reikalavimai botams[redaguoti vikitekstą]

Kiekvienam botui turi būti sukurtas naudotojo puslapis, kuriame turi būti nurodytas boto operatorius ir boto funkcijos. Rekomenduojama tam panaudoti šablonus „{{Newbot}}“ ir „{{Botas}}“.

Taip pat reikalaujama, kad kiekvienam veikiančiam botui būtų parodyta, kad jis:

  • nėra žalingas – neatlieka kokių nors nepageidautinų veiksmų,
  • yra naudingas – atlieka kažkokius naudingus veiksmus,
  • saikingai naudoja resursus,
  • atlieka veiksmus, dėl kurių naudos (ir boto panaudojimo tikslingumo) egzistuoja aiškus bendruomenės sutarimas,
  • nepažeidžia jokių Vikipedijos taisyklių ar neformalių susitarimų,
  • naudoja tvarkingus ir informatyvius pranešimus tiek redagavimo komentaruose, tiek ir aptarimuose.

Siekiant išvengti nereikalingo Vikipedijos serverių apkrovimo, botų darbo greitis ribojamas. Botai, kurie atlieka ne kritines užduotis, visais atvejais turėtų atlikti ne daugiau 5 pakeitimus per minutę, tuo tarpu botai, atliekantys ypatingos svarbos užduotis, gali atlikti ne daugiau 15 pakeitimų per minutę. Rekomenduojama mw:Maxlag parametro reikšmė ne didesnė už 5.

Daugeliu atvejų rekomenduotina pateikti ir botų programų išeities tekstus.

Pagalbinės redagavimo priemonės[redaguoti vikitekstą]

Į botus yra panašios pagalbinės redagavimo priemonės – programinės priemonės, kurios padeda naudotojui atlikti dažniau pasitaikančias užduotis, bet neatlieka jokių keitimų Vikipedijoje be naudotojo patvirtinimo. Jos paprastai nėra laikomos botais ir dažniausiai gali būti naudojamos be atskiros registracijos iš paties naudotojo paskyros. Tačiau naudotojas turėtų įsitikinti, kad egzistuoja sutarimas dėl tokiomis priemonėmis atliekamų keitimų tikslingumo. Patartina, kad apie pagalbinių redagavimo priemonių naudojimą būtų nurodyta jomis naudojantis atliktų pakeitimų redagavimo komentaruose ar bent atitinkamame naudotojo puslapyje.