Verslo angelai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Verslo angelai – neformalūs investuotojai, galintys finansuoti įmonės steigimą kaip dalininkai bei tiesiogiai konsultuoti įmonę valdymo klausimais. „Verslo angelai“ – tai dažniausiai pasiturintys žmonės, kurie pasirengę investuoti savo kapitalą į rizikingas veiklas, remdamiesi savo patirtimi bei interesais.

Asmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Verslo angelais tampa neformalūs investuotojai, sėkmingi verslininkai arba anksčiau užėmę stambių įmonių vadovų postus ir norintys investuoti savo sukauptą kapitalą ir žinias. Jų motyvacija gali būti labai įvairi. Dažniausiai jie investuoja į tuos sektorius, kuriuose turi didelę darbo patirtį. Fizinis asmuo arba fizinių asmenų grupė į steigiamas arba veikiančias įmones gali investuoti nuosavą turtą, skirtą verslo pradžiai ar inovatyvaus verslo plėtrai finansuoti, taip pat teikti šioms įmonėms patarimus dėl verslo plėtros bei valdymo, konsultavimo ir mokymo paslaugas.

Ypatumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat jie taiko mažesnius reikalavimus augimui nei rizikos kapitalo įmonės, tačiau jiems labai svarbu verslininko asmeninės savybės. Neformalūs investuotojai laikosi „tiesioginės kontrolės“ nuostatos, t. y. pasitelkdami patirtį jie seka savo investicijas. Dažniausiai jie tampa įmonės akcininkais.

Paramos teikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Verslo angelų“ finansavimas gali būti teikiamas visose pradinėse inovacinės veiklos stadijose, kol prasideda intensyvi inovacijos eksploatacija.

Verslo angelai Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

"Startup Lithuania" duomenimis, Lietuvoje verslo angelai yra pagrindinis išorinio finansavimo šaltinis (24% startuolių-respondentų pritraukė investiciją būtent šiuo būdu). Ši verslo angelų svarba jaunoje startuolių "ekosistemoje" yra įprastas reiškinys, atsižvelgiant į tai, kad didžioji dalis startuolių yra ankstyvos stadijos. Verslo angelų veiklai skatinti ir fasilituoti 2018 m. buvo įkurtas Lietuvos Verslo Angelų Asociacija (ang. Lithuanian Business Angel Network). Kartu su verslo angelais Lietuvoje taip pat investuoja Verslo Angelų Fondai I-II ir CoInvest Capital, dalinai finansuojami ES regioninių ir struktūrinių lėšų, bei rizikos kapitalo fondai.

Lietuvos Verslo Angelų Asociacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos verslo angelų asociacija (LitBAN) skatina verslo angelų veiklą Lietuvoje, burdama privačius investuotojus ir augindama verslo angelus. LitBAN padeda įmonėms pritraukti privačių investuotojų finansavimą, organizuoja verslo idėjos pristatymo renginius, skatina investicijų sindikavimą, tinklaveiką ir komunikaciją. Asociacija įkurta 2018 m. kovo 14 d.. ir jos veikloje aktyviai dalyvauja 85-90 investuotojai ir 13 korporatyvinių narių. Nuo 2018 m. LitBAN tinklo angelai investavo daugiau kaip 5 milijonus eurų į startuolius.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Finansinio savarankiškumo mokykla Archyvuota kopija 2014-05-17 iš Wayback Machine projekto.

Lietuvos verslo angelų asociacija

Europos verslo angelų tinklas

Verslo Angelų Fondai I-II

CoInvest Capital