Universitetas už taiką

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Universitetas už taiką (UPEACE) buvo įkurtas Kosta Rikoje 1980 metais „siekiant aprūpinti žmoniją tarptautine aukštojo mokslo įstaiga, skirta taikai, siekiant skatinti supratimo, tolerancijos ir taikaus sambūvio dvasią tarp visų žmonių“.

Šiuo metu UPEACE Kosta Rikos studentų miestelyje gyvena 124 studentai iš 37 skirtingų šalių, tai vienas iš didžiausia įvairove pasižyminčių pasaulio universitetų, atsižvelgiant į jo dydį. UPEACE yra vienintelė dukterinė JTO organizacija, turinti teisę suteikti magistro ir daktaro laipsnius. Mokoma anglų kalba, tačiau didelė dalis UPEACE personalo kalba tik ispaniškai, o didžioji dalis UPEACE bibliotekos resursų yra ne anglų kalba.

Bendra informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Siekiant užtikrinti akademinę laisvę, universitetas įkurtas remiantis atskira chartija, patvirtinta JTO Generalinės asamblėjos. UPEACE netaikomi JTO apribojimai, ir jis valdomas atskiros tarybos Archyvuota kopija 2008-06-13 iš Wayback Machine projekto., sudarytos iš nusipelniusių asmenų, išmanančių taikos bei saugumo klausimus. Tai leidžia universitetui sparčiai progresuoti, koncentruojantis į naują, intensyvią akademinę programą, kurioje tiriamos konfliktų priežastys remiantis daugiadiscipliniu, daugiakultūriškai orientuotu požiūriu. JTO generalinis sekretorius Ban Ki Munas yra universiteto Garbės prezidentas.

Kosta Rikos studentų miestelis

Platesnė universiteto misija turėtų būti vertinama Jungtinių tautų siekiamos pasaulinės taikos ir saugumo tikslų kontekste. Universiteto chartija kviečia UPEACE „prisidėti prie didžios bendros švietimo vardan taikos užduoties, imantis mokymo, tyrimų, papildomo mokymo bei žinių, būtinų žmonių ir bendruomenių vystymuisi skleidimo per daugiadisciplinių visų su taika susijusių dalykų studijas“.

UPEACE programos finansuojamos valstybių - donorių, fondų ir įstaigų, tikinčių universiteto misija.

UPEACE vizija yra tapti bendradarbiaujančių UPEACE centrų ir misijų skirtinguose regionuose tinklu, vadovauti jam iš centrinės būstinės Kosta Rikoje bei bendradarbiauti su dideliu skaičiumi universitetų, NVO ir kitų partnerių, vykdant švietimą ir tyrimus vardan taikos. UPEACE šiuo metu siekia akreditacijos.

Studentų miestelis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

UPEACE Kosta Rikos studentų miestelis užima daugiau nei tris kvadratinius kilometrus ir yra 20 km į vakarus nuo sostinės San Chosė. Studentų miestelyje yra saugomas senovinis miškas ir Taikos parkas, dovanotas vyriausybės.

Taikos parkas

Organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

UPEACE dėstomos aštuonios vienerių metų magistro programos: Tarptautinė teisė ir žmogaus teisės Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto., Tarptautinė teisė ir ginčų sprendimas Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto., Lytis ir taikos kūrimas Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto., Tarptautinės taikos studijos Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto., Taikos mokymas Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto., Aplinkos sauga ir taika Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto. ir Žiniasklaida, konfliktas ir taika Archyvuota kopija 2008-05-09 iš Wayback Machine projekto.. UPEACE taip pat siūlo dvigubą magistro studijų programą kartu su Amerikos universitetu Vašingtone. Po dvejų metų akademinio darbo studentai gauna Amerikos universiteto Tarptautinės tarnybos mokyklos Tarptautinių santykių magistro laipsnį bei UPEACE Natūraliųjų išteklių ir tvarios plėtros Archyvuota kopija 2006-10-13 iš Wayback Machine projekto. magistro laipsnį.

Be būstinės Kosta Rikoje UPEACE sistemą sudaro atstovybės Ženevoje Archyvuota kopija 2011-05-11 iš Wayback Machine projekto. ir Niujorke, Afrikos regioninių programų biuras Archyvuota kopija 2006-06-29 iš Wayback Machine projekto. Adis Abeboje, Lotynų Amerikos ir Karibų regiono programų biuras Kosta Rikoje. Rengiamos kitos regioninės programos Azijoje ir Ramiajame vandenyne, Centrinėje Azijoje Archyvuota kopija 2008-07-25 iš Wayback Machine projekto. bei kiti tarptautiniai centrai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]