Termos įlanka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Termos įlanka ir Olimpo kalnas
Salonikai ir Termos įlanka. Tolumoje matyti Olimpas.

Termos įlanka (gr. Θερμαϊκός Κόλπος), Salonikų įlankaEgėjo jūros įlanka į pietus nuo Salonikų nomo, į rytus nuo Pierijos ir Imatijos nomų, į vakarus nuo Chalkidikės nomo. Įlankos ilgis apie 100 km, plotis apie 5 km ties Salonikais ir apie 50 km pietuose.

Įlanka pavadinta senovinio Termos miesto pavadinimu. Terma buvo ant įlankos kranto, ją vėliau pervadino Salonikais.

Romėnai įlanką vadino Thermaicus arba Thermaeus sinus (Termos įlanka) ar Macedonicus sinus ('Makedonų įlanka' ar 'Makedonijos įlanka'). Dabar įlanka dar vadinama ir Salonikų įlanka.

Įlankos pakrantėje yra šie miestai – Sani, Kassandreia, Potidaea, Nea Moudania, Agia Triada, Neoi Epivates, Peraia, Salonikai, Kalochori, Methoni, Pydna, Paralia ir Olympiaki Akti. Įlankos pakrantėse yra 12 uostų, iš jų didžiausias – Salonikų uostas.
Į įlanką įteka Pinėjas, Aliakmonas, Galikas ir Aksijas.

Klasikinės Graikijos laikais įlanka buvo gerokai didesnė, nes nemažai antikinių pakrantės miestų (pvz., Pela) dabar yra sausumoje keli kilometrai nuo kranto. Smarkus dumblėjimas labiausiai veikia šiaurinę ir vakarinę pakrantes, kur nusėda daugiausia sąnašų. Įlankos pakrantėse yra nemažai paplūdimių. Pelkinėmis žolėmis apžėlusios šlapžemės pakrantėje driekiasi nuo Metonės rytuose iki Kalochori.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]